ЄС обіцяє допомогти Україні покрити третину зимових енергетичних потреб

Попереду черговий нелегкий опалювальний сезон для України. Війна продовжується, як і атаки російської армії на наші енергооб’єкти. Тому наразі перед керівництвом країни стоїть дуже відповідальна задача – зробити все можливе для забезпечення українців теплом у холодний сезон. Вирішувати це питання допомагають європейські партнери.

Так, Європейський Союз має намір допомогти Україні забезпечити 4,5 ГВт енергетичних потужностей для майбутнього зимового сезону, що становить майже третину від загальної потреби в 17 ГВт. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час спільної пресконференції з виконавчим директором Міжнародного енергетичного агентства Фатіхом Біролем у Брюсселі, передає ua.news.

Фон дер Ляєн підкреслила, що внаслідок російських атак Україна втратила половину своєї енергетичної інфраструктури, що дорівнює потужності трьох країн Балтії разом узятих. Вона додала, що ЄС розробив детальний план підтримки нашої країни, який включає відновлення енергомереж, постачання електроенергії та стабілізацію енергосистеми.

ЄС відновлює енергетичні об’єкти України та забезпечить імпорт електроенергії на зиму

На першому етапі передбачено відновлення пошкоджених російськими обстрілами енергооб’єктів.

“Нашою метою є відновити 2,5 ГВт потужності, що складає 15% від потреб України”, – зазначила фон дер Ляєн.

Другий етап передбачає підтримку імпорту електроенергії з ЄС та розвиток децентралізованих енергомереж.

“ЄС постачатиме 2 ГВт електроенергії, що покриє близько 12% потреб України в зимовий період”, – додала президентка ЄС. При цьому вона відзначила, що це допоможе компенсувати втрати від зупинки Запорізької АЕС, яка перебуває під контролем росії.

З огляду на допомогу в ремонті й експорт ЄС покриє понад 25% потреб України в електриці на зиму, додала фон дер Ляєн.

ЄС допоможе Україні посилити енергонезалежність та підготуватися до зими

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС планує розгорнути більше сонячних електростанцій на дахах, які менш вразливі до атак і легше піддаються ремонту. Це дозволить забезпечити стабільне постачання енергії і сприятиме зменшенню залежності України від централізованих джерел.

Також ЄС посилить співпрацю з українською владою для покращення кіберзахисту енергетичних об’єктів.

Відомо також, що Євросоюз додатково виділить 160 мільйонів євро для підтримки підготовки України до зимових умов та відновлення енергетичної інфраструктури, яка зазнала ушкоджень через російські обстріли.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11