Пожежа на Запорізькій АЕС – недбалість окупантів чи свідомий підпал?

Близько 20.00 11-го серпня на обʼєкті технічного водопостачання, що розташований на території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), виникла пожежа. В результаті сталося загоряння градирні №1, яка знаходиться приблизно в кілометрі від енергоблоків станції, а також пошкодження іншого технологічного обладнання. Про це повідомляють у Національній атомній енергогенеруючій компанії «Енергоатом».

В офіційній інформації зазначається, що перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин не зафіксовано. Порушень меж та умов безпечної експлуатації немає. Серед імовірних причин пожежі фахівці вказують на недбалість російських окупантів, або ж свідомий підпал.

Відомо, що рашисти використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для розміщення техніки, зброї, вибухівки і військової амуніції. В машзалах станції вони розмістили військові автівки. Градирні також використовуються як приміщення для складування і приховування військового обладнання і амуніції, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС, інформує Енергоатом. Використання рашистами атомної станції в якості військової бази наражає весь світ на загрозу катастрофи на ядерному обʼєкті. Лише звільнення ЗАЕС і передача її єдиному легітимному оператору Енергоатому, може гарантувати недопущення ядерної та радіаційної аварії, забезпечити її надійну та безпечну експлуатацію.

На необхідності повернення ЗАЕС під контроль України наголосив і президент Володимир Зеленський:

Поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути. Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу. Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до повної безпеки.

Фахівці «Енергоатому» вказують на те, що загальна безпекова ситуація на ЗАЕС з кожним днем погіршується через деградацію систем і елементів станції. Масштабні пожежі можуть призвести до небезпечного розвитку подій.

Водночас «Енергоатом» інформує, що радіаційний стан на станції у межах норми. Загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11