Фахівці з радіаційної безпеки від Greenpeace відвідали Нікопольщину з робочим візитом

Другий рік поспіль найбільша в Європі Запорізька атомна електростанція окупована російськими військами. У звʼязку з цим безпека мільйонів людей під загрозою. Чутливим це питання є для мешканців Нікопольщини, а також для всієї України і Європи. Його обговорювали представники територіальних громад за участі провідного спеціаліста з радіаційної безпеки Greenpeace Germany – Шона Берні та ядерного експерта Greenpeace Belgium – Яна Ванде Путте. На зустрічі були присутні фахівці з цивільного захисту, керівники, лікарі та просто небайдужі мешканці регіону. Про це розповів очільник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

За його словами, головною темою обговорення стала радіаційна безпека та алгоритм дій у разі виникнення аварії на ЗАЕС.

Від початку російської окупації на Запорізькій АЕС зафіксовано вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів та систем безпеки. Це наслідок пошкодження електромереж, що живлять станцію. Такі пошкодження неодноразово виникали під час російських артилерійських обстрілів та ліквідовувались ремонтними бригадами Укренерго, а Нікопольська РВА сприяла проведенню робіт. Окрім того, після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС є питання щодо рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС. Усе це, разом з базуванням російських військових на станції, створює не аби які ризики техногенної катастрофи, – акцентував керівник РВА.

На думку Яна Ванде Путте, розвиток подій на ЗАЕС може мати негативні сценарії. Найгірший – це розплавлення активної зони реакторів з наступним тепловим вибухом і радіаційним забрудненням.

Експерти Greenpeace нагадали присутнім правила реагування у разі надзвичайної радіаційної ситуації:

  1. Слід негайно потрапити в приміщення.
  2. Закрити усі вікна та двері. Триматися якомога далі від зовнішніх стін і даху будівель, бо на них осідає радіоактивний матеріал.
  3. Вимкнути вентилятори, кондиціонери та опалювальні прилади з примусовою подачею повітря ззовні, закрити камінні заслінки, забрати з вулиці домашніх тварин.
  4. Стежити за оновленими інструкціями від служб реагування на надзвичайні ситуації.

Всі разом, органи місцевого самоврядування та виконавчої гілки влади, силовий блок – маємо бути готовими до негативних варіантів розвитку подій. Разом повинні робити усе можливе, щоб цього не сталось. Включаючи привернення уваги світової спільноти та фахівців Greenpeace, – резюмував Євген Євтушенко.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11