Сонячна електростанція комбінату видала перші кіловати генерації в тестовому режимі

Близько 30 кВт додаткової генерації вчора вперше влили в загальну енергосистему Покровського гірничо-збагачувального комбінату. Ці об’єми електроенергії видала сонячна електростанція (СЕС), яку вже третій місяць будують працівники нашого підприємств власними силами. Ми побували на майданчику, де тривають активні роботи і готові розповісти вам, на якому етапі реалізація важливого проєкту вартістю 10 млн грн, який вперше запровадив комбінат за ініціативи Голови правління Сергія Шуваєва.

Над будівництвом та запуском СЕС працюють всі ремонтні та енергослужби підприємства. Заготівля б/в металу, виготовлення конструкцій з нього та їх монтаж  лежить на плечах ремонтно-механічного цеху. Прокладання фундаменту під опори та встановлення інверторів, а також фарбування виконують фахівці ремонтно-будівельного цеху. Жодна робота з будівництва та перевезення не обходиться без транспорту та водіїв автоцеху. Електричною частиною – встановленням та підключенням обладнання, його ревізією та тестуванням – займаються електроремонтний цех, цех мереж та підстанцій, а також енерголабораторія. Завдяки їхнім спільним зусиллям наразі вже виконано більшу частину запланованих робіт.

Перебіг будівництва СЕС знаходиться під контролем головного інженера Покровського ГЗК Юрія Коркодоли, а також головного енергетика Павла Літуна. За їхніми словами, наразі реалізація проєкту рухається за наміченим планом. Кількість механічних робіт зменшується, а більшість залишається за енергетиками – будівництво лінії, встановлення підстанції, заживлення трансформатора. А головне – інтеграція обладнання СЕС з переліченими об’єктами та генерація додаткової електроенергії у загальну систему підприємства.

11-го липня фахівці комбінату на крок наблизились до історичної події.

  • Ми підключили в тестовому режимі перший інвертор. Це – перетворювач постійного струму, який видають сонячні панелі, у змінний, що треба вливати в енергосистему підприємства. Результат отримали позитивний – видали перші 30 кВт додаткової генерації в мережу комбінату. Таких інверторів на буде встановлено 9 на весь майданчик, – розповідає Павло Літун.

Попереду у працівників нашого підприємства ще багато роботи для повноцінного запуску СЕС. Він, до речі, умовно запланований на 1 вересня. До цього часу треба змонтувати половину панелей, встановити 8 інверторів та розібратись з енергетичною частиною цього великого і доволі потужного об’єкту. До речі, він розрахований на 1 МВт додаткової генерації. Від енергетиків ми дізнались про те, що є у СЕС один недолік – вона не працює за відсутності живлення. Над вирішенням питання автономної роботи СЕС зараз плідно працюють спеціалісти енергослужби Покровського ГЗК.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11