Парламентська асамблея ОБСЄ визнала дії росії геноцидом українського народу

Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, в якій засудила 10-річну збройну агресію рф проти України. Дії військово-політичного керівництва росії під час повномасштабного вторгнення визнали геноцидом українського народу. Документ був підписаний 29 червня 2024 року. Про це повідомляють у Верховній Раді України.

За інформацією члена парламентської делегації Павла Фролова, загалом резолюція складається із 70 пунктів. В ній міститься заклик до 53-х країн-учасниць ОБСЄ докладати зусиль для деокупації усіх територій України, які захопила росія, включаючи Крим. Зробити це можна шляхом підтримки «Формули миру» та Кримської платформи. А необхідною передумовою для встановлення міцного миру визначається деколонізація рф.

Крім того, у резолюції Парламентської асамблеї ОБСЄ є такі положення:

    • Заклик до створення Спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності рф за злочини, скоєні в ході війни проти України. Підкреслюється необхідність на міжнародному та національному рівнях провести розслідування звірств, масових вбивств, тортур, зґвалтувань, які вчиняли військові армії рф.
    • Заморожені російські активи мають використовуватись на користь України.
    • Президентські вибори в рф 2024 року визнаються сфальсифікованими. Вони підривають легітимність усієї виборчої системи росії.
    • Підтримка створення Міжнародної коаліції з повернення українських дітей, забезпечення звільнення українських військовополонених та цивільних осіб.
    • Заклик заборонити імпорт російського зрідженого газу до Євросоюзу, реекспорт та транзит через порти ЄС тощо.

Нагадаємо, що у січні цього року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно ухвалила резолюцію, в якій закликала країни-учасниці ЄС визнати депортацію українських дітей росією геноцидом українського народу. Зокрема, у документі йшлося про мільйони українських дітей, які щодня відчувають наслідки війни як фізичні, так і психологічні.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11