Окупанти вербують українських підлітків для скоєння диверсій проти ЗСУ

Спецслужби рф в інтернеті пропонують українським підліткам здійснювати диверсії. Зокрема, за грошову винагороду підпалювати автомобілі українських Захисників. Так, правоохоронці затримали чотирьох зловмисників з Дніпропетровщини, віком від 17 до 21 року, які за вказівкою російських спецслужб підпалили військовий мікроавтобус в обласному центрі. Про небезпеку, яка чатує в інтернеті, попереджає Кіберполіція України.

У червні поліцейські у співпраці з СБУ викрили підступну схему ворожих спецслужб. Юнаків, віком від 13 до 18 років, яких росія втягнула в свою злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує суворе покарання – до 15 років позбавлення волі або навіть довічне ув’язнення.

Подібний випадок днями стався й на Одещині, де двоє юнаків, 16 та 17 років, спокусившись в інтернеті на «легкий заробіток», спочатку облили легкозаймистою рідиною дві автівки військовослужбовців, а потім їх підпалили. Хлопців затримали на Миколаївщині. За рішенням суду, їм обрано запобіжний захід тримання під вартою. Замовник підпалів перебуває за кордоном.

У Кіберполіції надали поради, як не потрапити у пастку російських спецслужб.

Батькам:

    • інформуйте дітей про небезпеку вербування та наслідки скоєння злочинів;
    • слідкуйте за онлайн-активністю у мережі та колом інтернет-знайомств;
    • контролюйте, чи дотримується ваша дитина комендантської години.

Якщо ви дізналися про вербування – телефонуйте у поліцію за номером «102» або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції https://ticket.cyberpolice.gov.ua

Підліткам:

    • будьте обачними з незнайомцями в інтернеті, не діліться з ними особистою інформацією;
    • розповідайте дорослим про нові знайомства в інтернеті;
    • уникайте відвідування інтернет-ресурсів із сумнівним контентом;
    • використовуйте офіційні ресурси для отримання та перевірки інформації.

При отриманні пропозицій скоєння диверсій за гроші – повідомте поліцію за номером «102» або на сайті кіберполіції заповніть форму зворотного зв’язку.

Памʼятайте, порушникам загрожує кримінальна відповідальність!!!

Вказані злочини можуть бути кваліфіковані відповідно до низки статей Кримінального кодексу України.

За ст. 111 (Державна зрада), ст. 113 (Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану) злочинець карається позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна. За ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) до 10 років позбавлення волі.

Нагадуємо, що згідно з ч. 3 ст. 111 ККУ, громадяни України, які на виконання злочинного завдання іноземної держави не вчинили ніяких дій і добровільно повідомили органам державної влади України про свій зв’язок з ними та про отримане завдання, звільняються від кримінальної відповідальності, – зазначають правоохоронці.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11