Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) опублікувало перелік важливих і актуальних порад. Вони покликані допомогти подовжити термін зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії. Також у відомстві розповіли про альтернативи холодильникам. Про це повідомляють на офіційному сайті МОЗ.
Зважаючи на реалії сьогодення українців, зараз надзвичайно актуальним стало питання щодо зберігання продуктів харчування під час відсутності електроенергії. І якщо в більш прохолодну пору року особливих проблем з цим питанням не виникало, то в літню спеку все якраз навпаки. Адже частіше за все протягом доби відбувається декілька відключень світла. І тут вже виникає закономірне питання про те, як можна не лише зберегти продукти, але й одночасно подбати про безпеку для здоров’я. Саме тому у МОЗ вирішили нагадати людям, як краще це зробити.
Готуємось до відключення
Перше. Сформувати запас льоду. Для цього треба покласти до морозильної камери декілька пакетів з льодом. Таким чином, пристрій можна довше зберегти холод, що дуже доречно під час відключень електроенергії.
Друге. За можливості придбати спеціальні холодильні елементи. Їх можна тримати в морозилці чи використовувати в якості охолоджувача в термосумках.
Третє. Зробити запас продуктів, які не вимагають особливого зберігання, зокрема, охолодження. До їх числа входять: консерви, крупи, горіхи, сухофрукти. Таким чином, можна буде підкріпитися, якщо світло буде відсутнє тривалий час.
Коли електроенергію вимкнули
Продукти, які можуть швидко зіпсуватися, покладіть в охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. У випадку, коли електроенергія відсутня понад 4 години, поставте ємності з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозилки. Якщо ви маєте сухий лід, то час зберігання продуктів можна збільшити до 2-х діб.
Двері холодильника та морозильної камери мають бути зачиненими. Так холодильник триматиме температуру до 4 годин, а морозилка – до 48.
Для того, щоб втримати температуру якомога довше, треба максимально заповнити холодильник та морозильну камеру. За наявності порожнього місця, розкладіть всередині пластикові пляшки з водою.
Після відновлення електропостачання
Перше, що треба зробити, тільки-но світло з’явиться, – це перевірити температуру продуктів. Для цього використовується термометр. Якщо продукти зберігалися понад 2 години за температури вище +4 градуси, то вони можуть бути небезпечними для вживання. Вживати в їжу дозволено лише ті продукти, температура яких не менша за 4 градуси.
Також варто оглянути продукти та впевнитися, що на них не має ознак псування. Для цього оцініть запах, колір та текстуру. Якщо ви сумніваєтесь хоча в одному з вищезазначених характеристик, не вживайте продукт.
Окрім того, у МОЗ радять готувати менші порції та зберігати мінімальні запаси продуктів, що можуть швидко зіпсуватися.
Альтернативою холодильнику можуть стати сумки-холодильники, термоси для їжі чи холодні приміщення (підвали).
Також фахівці радять додавати до літнього раціону овочі та фрукти, які можна зберігати без холодильника. Щодо страв, то їх краще готувати з мінімальної кількості інгредієнтів. При цьому обов’язково гарно виварювати чи протушковувати продукти.
– Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії, а вам – їсти без ризиків для здоров’я. Тримаймося! – закликають у МОЗ.