У Швейцарії завершився Саміт миру. Яких результатів вдалося досягти для України?

15-16 червня у швейцарському Бюргенштоці відбувся глобальний Саміт миру, на якому обговорювали українську формулу миру. Участь у важливому заході взяли делегації з 92 країн на 8 світових організацій. За два дні насиченої роботи лідери та представники країн запевнили Україну у подальшій підтримці та висловили своє бачення щодо справедливого миру.

Світові лідери, котрі зібралися на зустрічі, наголошували на тому, що агресія є неприйнятною, а росія повинна повернутися до принципів Статуту ООН. Цей меседж став ключовим і знайшов своє відображення в ухваленні та підписанні підсумкового офіційного документу – комюніке. Головні пункти української формули миру підтримали 80 країн-учасниць. Мова йде про ядерну та продовольчу безпеку, обмін полоненими у форматі «всіх на всіх», а також повернення до України незаконно викрадених дітей з окупованих територій.

Повернення Запорізької атомної станції під контроль України

Однією з головних цілей формули миру є деокупація Запорізької атомної електростанції. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що цей процес має відбуватися дипломатичним шляхом. У тексті комюніке зазначається, що «жоден ядерний об’єкт не має перебувати в руках агресора. Він повинен бути під повним суверенним контролем України й працювати, дотримуючись принципів МАГАТЕ та під її наглядом».

Важливість збереження продовольчої безпеки

Також на саміті порушували питання продовольчої безпеки, яка хвилювала, зокрема країни Півдня та Африки. Останні акцентували на тому, що безпосередньо безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів з України. Це напряму пов’язано з безпечним судноплавством та відповідно доступом до морських портів Чорного та Азовського морів.

Звільнення всіх військовополонених та депортованих дітей

Важливим пунктом української формули миру є звільнення військовополонених у форматі «всіх на всіх». Окрім того, усі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також інші незаконно утримувані цивільні особи повинні бути повернуті в Україну.

Країни та організації, які підтримали спільне комюніке, переконані: щоб досягти миру, необхідний діалог та залучення усіх сторін. Над цим вони й планують працювати у найближчому майбутньому.

Під час підбиття підсумків зустрічі Володимир Зеленський анонсував проведення другого Саміту миру. Глава держави наголосив, що наступне зібрання має відбутися у найближчі декілька місяців та об’єднати спільну роботу щодо деталей миру під час війни:

Ми не маємо часу на довготривалу роботу, рух до миру означає діяти швидко. Підготовка займе місяці, не роки. Тому коли план дій щодо миру буде готовим і кожен крок буде пропрацьовано, відкриється шлях до проведення другого саміту миру, а отже і до завершення цієї війни, до справедливого і тривалого миру.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11