Комбінат співпрацює з молодими кадрами

Вже багато років Покровський гірничо-збагачувальний комбінат має надійного партнера з підготовки молодих спеціалістів робітничих професій. З цією метою наше підприємство щороку підписує договір з Покровським центром підготовки та перепідготовки робітничих кадрів (далі – Центр). І 2024-й не став винятком. Попри всі труднощі та простій, які зараз переживає комбінат, для учнів освітнього закладу знайшли можливість проходження оплачуваної виробничої практики. Адже керівники підприємства і Центру, Сергій Шуваєв та Наталія Дяченко, переконані, що темні часи обов’язково минуть, тому вже зараз треба дбати про кадровий потенціал.

Виробнича практика 18 учнів Центру (по 9 юнаків з І та ІІ курсів) на базі Ремонтно-механічного цеху (РМЦ) Покровського ГЗК розпочалась 27-го травня і триватиме до 19-го червня. Протягом цього періоду здобувачі робітничої спеціальності «Електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування. Електрогазозварник. Стропальник» мають змогу зануритись у трудові будні працівників РМЦ. Старша група проходить практику на базі дільниці з ремонту та виготовлення  металоконструкцій, молодша – на майданчику, де будують сонячну електростанцію. За організацією та виконанням робіт з боку учнів слідкують майстри Центру, керівники дільниць та наставники РМЦ, а за дотриманням правил безпеки – заступник начальника відділу охорони праці Тетяна Постельняк.

Практика безпосередньо на робочому місці – необхідний досвід для здобувачів робітничої професії

У цьому переконані майстри виробничого навчання Центру – Валерій Федчик та Дмитро Коротиш. Дмитро нам розповів, що і сам починав свій трудовий шлях з навчання в училищі та здобував практичні навички на базі роторного комплексу №4 Північного кар’єру:

  • Зануритись у справжні трудові будні колективу і стати його частиною – це дуже важливий досвід для молодого спеціаліста. Дисципліна і пізнання особливостей застосування теоретичних навичок у виробничих умовах збагачують досвід наших учнів, додають їм впевненості у своїх силах. Я веду групу першокурсників, які протягом стартового року свого навчання в Центрі пізнавали ази професії «Електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування». Учні зі мною згодні у тому, що в наші часи жоден механізм не працює без електрики, тому вміння правильно її застосовувати та ремонтувати електромеханізми – безцінні.

Особливу увагу Дмитро Олександрович звернув на те, що учні першого курсу під час практики мають можливість пізнати процес будівництва та особливостей використання альтернативних джерел енергопостачання на прикладі сонячної електростанції (СЕС). На майданчику, де її будують працівники ремонтних цехів нашого підприємства, щодня вирує активна робота. Керує нею начальник дільниці з ремонту збагачувальних фабрик Андрій Чепінський. Він, разом з наставниками учнів від РМЦ – Валерієм Михайленком та Анатолієм Купріковим, вважають, що така практика корисна для сучасної молоді. Зі свого боку намагаються учням показати всі нюанси, які їх цікавлять.

А от Володимир Мезинцев пішов стопами свого діда, який працював в енергослужбі Покровського ГЗК. Він вважає професію електрослюсаря дуже цікавою, тому черпає для себе на практиці багато корисного. Збирається і надалі розвиватись у спеціальності і пов’язувати з нею своє життя.

Шви накладають не тільки в медицині…

Про це вже добре знають учні 2-го курсу Центру, які протягом навчального року пізнавали професію «Електрогазозварник». Як говорить їх майстер Валерій Федчик, на базі Центру намагаються створити такі умови для учнів, щоб вони мали змогу здобувати і практичні навички у майстернях:

  • Наша основна задача, щоб діти навчились працювати зі зварювальним апаратом і ознайомились з умовами праці безпосередньо на виробництві. Вміли виконувати всі завдання, які перед ними ставлять наставники. Протягом року ми з ними навчалися в майстерні, тому хлопці знайомі зі зварювальними апаратами та різаками. І мені зараз приємно чути те, що наші учні демонструють високі результати під час виробничої практики на базі комбінату. До речі, ми дуже вдячні, що у такий важкий час підприємство знайшло змогу взяти наших учнів на оплачувану практику.

Начальник дільниці з ремонту та виготовлення металоконструкцій РМЦ Едуард Бахтін розповів нам, що хлопці освоюють навички різки по металу та накладання швів різних конфігурації за допомогою заварювального апарату. Цьому їх навчають електрогазозварник Сергій Сергунов та наставниці – Ольга Кожанова і Валентина Корольова.

До речі, з Ольгою ми знайомі вже 6 років. Саме у 2018-му вона, в якості випускниці Центру, здавала екзамени саме в цьому приміщенні, де зараз сама працює. Тепер уже досвідчена наставниця для молоді говорить, що хлопці стараються, різальні роботи виконують добре, намагаються почерпнути максимум від виробничої практики. На її думку, головне – мати бажання, а потім бачити шов, навчитись правильно вести електроди під час його накладання. Але вона переконана, якщо людині подобається, хочеться розвиватись далі, то вона буде це робити у професії. Про це жінка-електрогазозварник знає з власного досвіду.

Під час нашого візиту до РМЦ жінки якраз проводили для молоді майстер-клас з прихоплювання та обварювання заготовок. Хлопці охоче випробовували свої сили і здобували новий досвід.

Тарас Гринцевич (батько Віталій Карнаух – працює на ДМС комбінату), Богдан Горблянський та Максим Голобородько вперше проходять практику на базі РМЦ. Зізнаються, що їм тут подобається, наставники приділяють належну увагу, відповідають на всі питання. Побачили для себе багато нового обладнання, навчилися більш майстерно накладати шви  та різати металеві заготовки.  Радіють тому, що у них вже непогано виходить.

Більшість практикантів збираються в подальшому пов’язувати своє життя з професією електрогазозварника. До кінця ще не впевнені, але переконані у тому, що такі вміння точно згодяться їм у житті.

Гідна позиція, правильний настрій та напрямок руху вперед. Молодці, хлопці. Старайтесь і надалі, не підведіть своїх наставників і доведіть, що робітнича професія – це гарна стартова путівка у доросле життя. Для когось вона стане супутником, для когось – допоміжним засобом для заробітку, час покаже… А на даному етапі важливо те, що Покровський ГЗК та Центр продовжують разом рухатись вперед у гідному вихованні молоді, яка буде розбудовувати Україну після її Перемоги!

                                                                                                                                                                                                                          Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11