Чи правда те, що вартість електроенергії зросте до 7,5 грн/кВ? В Міненерго надали відповідь

Днями в мережі почали ширитися повідомлення про те, що тариф на електроенергію для населення складе 7,5 грн. Проте ця інформація є неправдивою. Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

Як заявила заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук, деякі ЗМІ неправильно трактували повідомлення про ринкову вартість електроенергії.

Ця теза не відповідає дійсності та є маніпуляцією. Насправді тариф для населення покриває виключно собівартість виробництва електричної енергії двома державними енергокомпаніями «Енергоатом» та «Укргідроенерго», а також витрат на передачу її споживачам без жодної копійки надбавки. При цьому ринкова вартість виробництва електроенергії дійсно складає 7,5 грн/кВ, – наголосила Світлана Гринчук.

Посадовиця додала, що тариф для населення дійсно нижче ринкової вартості, але він дозволяє провести необхідні ремонтні роботи:

Новий тариф для населення дозволяє продовжити наймасштабнішу за часів незалежності ремонтну кампанію в енергетиці. Таким чином ми зможемо максимально підготувати енергосистему до зими, додати до неї додаткові потужності, а також певним чином відновити державну генерацію, – пояснила Гринчук.

Нагадаємо, що 31 травня 2024 року Кабінет міністрів України затвердив новий тариф на електроенергію для населення – на 64% вищий за попередній. Він становить 4,32 грн за 1 кВт/год і набув чинності 1 червня. За словами посадовців, ця ціна на ресурс діятиме до кінця квітня 2025 року.

Варто додати, що побутові споживачі, які встановили у помешканнях двозонні лічильники, можуть розраховувати на 50% знижку вартості електроенергії у нічний час. З 23:00 до 7:00 для них ціна за 1 кВт становитиме 2,16 грн.

Якщо говорити про промислові підприємства, такі як Покровський ГЗК, то у перші 4 дні червня базова вартість за 1 кВт спожитої електроенергії зросла на 1 грн у порівнянні з травнем, і склала 6,6 грн. Обсяг споживання підприємства у режимі простою сягає 2 млн кВт на місяць. Отже, за червень комбінат має сплатити за ресурс понад 13 млн грн. Це великі кошти, вони дуже важко зараз даються нашому підприємству, яке фактично не має сталого джерела прибутку.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11