Комбінат будує сонячну електростанцію: які роботи проводяться і що очікують отримати в фіналі?

Енергоємність таких підприємств, як Покровський гірничо-збагачувальний комбінат, досить велика. Саме тому гірничо-металургійному комплексу України дуже важко виживати у наш нелегкий час. Через постійні атаки ворога енергосистема країни зазнає значних пошкоджень і, на жаль, втрачає свою генерацію. Її дефіцит вимагає тотальної економії ресурсу, як для промислових, так і для побутових споживачів. Це – одна сторона медалі, а інша полягає в тому, що вартість ресурсу непосильна для більшості потужних підприємств, тому вони змушені зупиняти своє виробництво. В такій ситуації опинився і Покровський ГЗК. Висока вартість енергоносіїв, їх нестача, відсутність стабільного водопостачання та близькість до зони бойових дій стали вагомими важелям для зупинки основного виробництва. Підприємство вже 7-й місяць функціонує в простійному режимі, під час якого за спожиту електроенергію сплачує 10-11 млн грн на місяць. Звісно, знайти таку суттєву суму комбінату стає дедалі важче. Керівники, головні спеціалісти та енергослужба постійно шукають шляхи вирішення цього надскладного питання. Один з них – будівництво сонячної електростанції (СЕС). Проєкт отримав право на життя з початком квітня, і наразі вже виконано цілий комплекс робіт в рамках його реалізації. Про хід будівництва СЕС нам розповіли головний інженер і головний енергетик Покровського ГЗК – Юрій Коркодола та Павло Літун.
Головна мета – економія енергоспоживання та ресурсів

За словами Юрія Коркодоли, підготовчі роботи до будівництва СЕС розпочались 8-го квітня 2024 року. За тиждень працівники Ремонтно-механічного цеху (РМЦ) приступили до демонтажу металоконструкцій для підготовки території під будівництво об’єкту електрогенерації.

  • Наш колектив вперше взявся за таку роботу. Досвід переймали у підприємств, які вже побудували і експлуатують подібні об’єкти. Створили робочу групу фахівців, розрахували технічне завдання для проектування  і почали його практичну реалізацію. З якою метою ми будуємо СЕС? По-перше, комбінат отримає можливість забезпечення додаткового живлення та зменшення споживання із загальнодержавної мережі. По-друге, нам важливо спробувати власні сили і навчитись будувати такі об’єкти, вкрай необхідні в наш час. Адже всі ми бачимо, що відбувається навколо, і розуміємо, що найближчим часом  дефіциту електроенергії нам не уникнути. Тому треба вчитись виробляти ресурс різними доступними способами, –  коментує головний інженер підприємства.

За даними спеціалістів, потужність СЕС має сягати до 1 МВт, але з урахуванням мережевих втрат вона буде дещо нижчою. Вартість проекту – орієнтовно 10 млн грн. Де ж наразі підприємство бере такі кошти, розповів Юрій Коркодола:

  • Ви ж розумієте, що комбінат стоїть, готову продукцію ми не випускаємо і не реалізуємо, тому можемо витрачати тільки те, що заробили. Для цього використовуємо навіть найменші можливості. Надаємо послуги іншим підприємствам, продаємо металобрухт. До речі, юристи нам теж допомагають, стягуючи кошти на користь комбінату у судовому порядку. У такий спосіб і виходимо з ситуації. Та й на будівництво СЕС намагаємось обходитись власними ресурсами. Це, в основному, металопрокат б/в. Також застосовуємо технології, які не потребують залучення підрядних організацій.

Побувавши на майданчику, де будують СЕС, ми переконались у тому, що проєкт реалізується власними силами працівників підприємства. В цій роботі беруть участь колективи РМЦ та Ремонтно-будівельного цеху (РБЦ). Вони встановлюють опори (всього 660 штук), переробляють, готують та монтують металоконструкції, фарбують їх, надаючи естетичного вигляду. Будівельники також займаються відновленням асфальтобетонного покриття та укріпленням відмостки під опори, готуються кабельні канали та фундаменти під обладнання.

Перелічені завдання виконуються завдяки зусиллям таких фахівців: муляри – Наталія Панова, Надія Бошота, Оксана Федорова, Марина Ярова та Сергій Черніков монтажник Василь Рійчук, тесля Юрій Сінаєвський;  електрогазозварники – Юрій Панчук, Вадим Демниченко, Андрій Філатов, Сергій Марчик, Сергій Овчаренко, Павло Коляда, Богдан Ленівов, Сергій Гайтан, Микола Пушкаренко, Данило Салівонов, Віктор Гайдиш, слюсарі – Андрій Проскура, Геннадій Шелков, Сергій Шкутенко, Юрій Давидов, Олександр Свириденко, Олег Шуліка, Сергій Стрункін (РМЦ).

У свою чергу, автомобілісти за допомогою спецтехніки наводять лад на території навколо СЕС і вивозять сміття. Як говорить головний інженер, всі роботи виконуються в режимі конвеєру, щоб ніхто нікого не чекав і не заважав. Після завершення цього етапу вирішуватимуть енергетичні питання.

  • Комплекс завдань для енергослужби, в рамках будівництва СЕС, достатньо серйозний, – зазначає Павло Літун. – Він полягає не тільки у встановленні і підключенні сонячних панелей, але й у будівництві високовольтної повітряної лінії на 34 опори, встановленні трансформатора, виконанні ремонту підстанції.

За словами головного енергетика, електроенергія, яку генеруватиме СЕС, буде спрямовуватись в загальну мережу Покровського ГЗК. Таким чином, підприємство зможе виробляти свою генерацію в річному об’ємі близько 1 млн  кВт/год. Такий крок дасть можливість споживати менше ресурсу із загальної мережі, відповідно – економити кошти підприємства.

                                                                                                                                                                                                                          Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11