Пріоритетне завдання комбінату – забезпечити підрозділи джерелами живлення

Проблема з електропостачанням наразі дуже критична для всіх споживачів України як побутових, так і промислових. Звісно, вона стосується і Покровського гірничо-збагачувального комбінату. Голова правління Сергій Шуваєв упевнений, що вже зараз треба розглядати всі можливі сценарії відсутності електроенергії, і забезпечити підрозділи підприємства джерелами живлення на такі випадки. З цією метою енергетична служба вже сьогодні в посиленому режимі працює з керівниками цехів, аби завтра бути готовими автономно забезпечувати об’єкти комбінату світлом та теплом. Яка наразі ситуація з електропостачанням і як підприємство готується до складних часів – нам розповів головний енергетик Павло Літун.

  • Добрий день, Павло Павлович. Розкажіть нам, будь-ласка, яка наразі ситуація з електропостачанням на Покровському ГЗК?
  •  Вітаю вас. Хочу зауважити, що вже понад місяць до комбінату застосовуються графіки обмеження споживання електроенергії. Спочатку це більше стосувалось вечірнього часу – з 18.00 до 23.00, коли мешканці міста повертаються з роботи додому і масово вмикають електроприлади для побутових потреб. З часом ці обмеження стали більш жорсткими. Їх почали застосовувати і вночі, і зранку, і вдень – все залежить від ситуації.
  • Основна причина такого розвитку подій – це обстріли електромереж та енергогенеруючих об’єктів. Правильно ми розуміємо?
  • Так, все вірно. Основна причина – критичний дефіцит генерації в наших мережах, їх дуже поганий технічний стан через пошкодження електропередавальних приладів. І якщо лінію електромережі можна відновити у найкоротші терміни, то з підстанціями набагато складніше. Ці об’єкти містять велике скупчення обладнання, яке не можна просто так піти і купити. Воно -індивідуальне, яке потрібно замовляти і виготовляти. А це все час – на заміну, встановлення, налагодження, введення в роботу, що може тривати місяцями. Тому ситуація дуже складна, на неї треба реагувати вже зараз. Я це щодня повторюю на селекторних нарадах з керівниками підрозділів комбінату.

 Наскільки ми розуміємо, то складно не лише з відсутністю енергоресурсу, а і з його оплатою?

  • З цим теж важко. Комбінат, у першу чергу, не може повноцінно працювати через дефіцит електроенергії та її високу вартість для промислових підприємств. Тільки уявіть собі, що зараз, коли всі виробничі потужності зупинені, Покровський ГЗК споживає близько 2 млн кВт електроенергії, за рахунок роботи водовідливів, забезпечення локальної роботи постів охорони, інших робочих місць, а також підрозділів ЕРЦ та РМЦ із заготівлі металобрухту. Якщо в середньому брати вартість 1 кВт на рівні 5 грн (в травні вона вже сягнула 5,7 грн), то виходимо на суму – 10-11 млн грн. І ці кошти десь треба взяти. Намагаємось виходити з ситуації за рахунок надання послуг стороннім організаціям та продажу металобрухту, який вилучаємо з обладнання, що вже не підлягає експлуатації. Та хочу зазначити, що вартість на рівні 5,7 грн – це далеко не гранична ціна. Вже зараз ми чуємо про те, що з 1 червня 2024 року 1 кВт електроенергії для промисловості вартуватиме до 9 грн.
  • Як надалі підприємство збирається виходити з ситуації, пов’язаної з дефіцитом, а то і повною відсутністю електропостачання?
  • Діяти. Вже зараз ми розробили програму по забезпеченню живленням всіх задіяних у роботі підрозділів. Певна річ, мова йде про простійний режим роботи комбінату. Іншого ми зараз не розглядаємо. Розуміючи такі, не дуже радужні перспективи, наше підприємство докладає максимум зусиль для енергозабезпечення своїх об’єктів. У попередні роки ми для цього використовували резервне живлення у вигляді буржуйок (на дровах), дизельних або бензинових генераторів – локально вони встановлені і зараз, тому енергослужба вже перевіряє їх готовність до роботи.

Також враховуємо необхідність резервного живлення радіостанцій. Ви ж знаєте, що у разі відсутності напруги, як правило, зникає і зв’язок. Тому ми перед собою поставили задачу забезпечення роботи нашої АТС в автономному режимі, щоб у будь-якому випадку не зник телефонний зв’язок. Радіостанції, у свою чергу, забезпечуємо акумуляторами, бо не в усіх підрозділах є телефонний зв’язок.

Додатково розглядаємо варіанти забезпечення локального електропостачання наших об’єктів: додаткове придбання генераторів, бензинових, дизельних – будемо дивитись по потужності, зараз якраз ці заходи відпрацьовуємо.

  • Павло Павлович, скажіть, будь-ласка, чи розглядаєте варіанти будівництва і використання інших джерел енергогенерації?
  • Так, вивчаємо ці питання. Маються на увазі сонячні та вітрові електростанції. Вже розуміємо, що вітрова ЕС в наших широтах не ефективна. А от стосовно  сонячної електростанції (СЕС), то цей новий для нас проект ми почали реалізовувати на початку квітня. Вивчили досвід інших підприємств і вирішили спробувати власними силами. Розраховуємо на те, що до вересня побудуємо СЕС потужністю 1 МВт. З урахуванням втрат, розраховуємо на те, що вона видаватиме до 900 кВт електроенергії, які поповнюватимуть загальну систему комбінату. Завдяки СЕС підприємство зможе отримувати додаткову генерацію та економити кошти.
  • Дякую вам, Павло Павлович, за змістовний діалог. Пропоную більш докладно розповісти про СЕС у наших наступних публікаціях.
  • Спасибі і вам. Я завжди відкритий до діалогу. Звертайтесь.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Бесіду вела Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11