Що зміниться в житті українців у травні?

З початком останнього весняного місяця українців чекають деякі зміни. Вони торкнуться Правил дорожнього руху, перерахунку пенсій, проведення Національного мультипредметного тесту, а також надання пільг на оплату комунальних послуг для ветеранів.

Проїзд поза населеним пунктом – тільки з ходовими вогнями

З 1 травня наберуть чинності зміни до Правил дорожнього руху (ПДР), котрі Кабмін вніс ще у жовтні 2023 року. Згідно з ними, якщо раніше водії поза населеними пунктами повинні були вмикати під час руху денні ходові вогні з 1 жовтня до 1 травня, то зараз слід дотримуватися цієї норми цілий рік у будь-який час доби. Якщо в транспортному засобі відсутні денні ходові вогні, то потрібно вмикати ближнє світло фар.

За порушення цієї норми ПДР передбачається штраф у розмірі від 425 до 510 гривень.

Пенсії будуть перераховані

У травні частині пенсіонерів буде проведений перерахунок пенсій. Це нововведення торкнеться людей, старших за 70 років за умови, якщо їхня пенсія нижча за 10 тис. 340,35 грн.

Передбачено наступні надбавки до пенсії:

  • від 70 до 74 років – 300 грн;

  • від 75 до 79 років – 456 грн;

  • від 80 років – 570 грн.

Компенсаційні надбавки призначаються автоматично з дати досягнення 70-, 75- чи 80-річного віку, не залежно від виду пенсії та тривалості страхового стажу.

Стартує Національний мультипредметний тест (НМТ)

Міністерство освіти та науки України затвердило графік проведення НМТ у 2024 році. Так тестування буде відбуватися у декілька сесій:

  • основна – з 14 травня по 25 червня;

  • додаткові – з 11 по 19 липня.

Що ж стосується реєстрації для участі в НМТ, то їх також буде декілька:

  • основний етап вже відбувся. Він тривав з 14 березня до 11 квітня включно.

  • додатковий розпочнеться з 10 травня і триватиме до 15 травня. Зареєструватися тоді зможуть ті, хто з поважних причин не зареєструвався під час основного періоду або ж ті, кому було відмовлено в реєстрації.

Починаючи з 8 травня, учасники НМТ отримають змогу завантажити запрошення на тест зі своїх персональних кабінетів.

А ось про результати тестування з основних сесій випускники зможуть дізнатися у персональному кабінеті до 2 липня, додаткових – до 26 липня.

Ветерани отримають пільги на оплату комунальних послуг

Уряд спростив механізм призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів війни та членів їхніх сімей. Така постанова була ухвалена ще наприкінці минулого року, але вступила в дію вона лише після технічних доопрацювань.

Вона передбачає наступні моменти:

  • Якщо ветеран війни не може самостійно подати заявку на призначення пільг, то за нього це можуть зробити члени його родини.

  • Дозволено подавати єдину спрощену заяву не лише в паперовій формі, а й в електронній. Зокрема, через портал «Дія».



Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11