Далекобійні ракети ATACMS від США вже наприкінці тижня можуть бути в Україні

     Палата представників США 20-го квітня, нарешті, схвалила законопроєкт про виділення Україні 60 мільярдів доларів допомоги. Тепер за нього буде голосувати Сенат, а після документ направлять на підпис президенту США Джо Байдену. Це може статися у найближчі вівторок або середу. Окремим пунктом у законопроєкті йдеться про передачу далекобійних ракет ATACMS, які з великою ймовірністю надійдуть в Україну вже наприкінці тижня. Про це заявив голова Комітету з розвідки американського Сенату Марк Уорнер.

      Він додав, що протягом останніх кількох місяців, коли допомога для України залишалась заблокованою у Конгресі, адміністрація Байдена підготувала ракети ATACMS до відправки.

     – Ми бачили, як українці перевершили самих себе, – зазначив Марк Уорнер. Маючи менш як 3% нашого оборонного бюджету, за два роки поспіль, українці знищили 87% російських сухопутних військ, 63% їхніх танків, 32% бронетранспортерів, не втративши жодного американського солдата, завдяки мужності українців і обладнанню, яке вони отримали від нас і від наших європейських союзників.

     Довідка. ATACMS це далекобійні балістичні ракети наземного базування. Вони мають високу швидкість, потужність ураження, маневровість і точність. Їх можна використати для придушення найпотужніших систем протиповітряних комплексів росії – С-300 чи С-400. Під вогневе ураження ATACMS також потраплять літаки, гелікоптери, ракетні та артилерійські батареї військ рф.

     На думку експертів, ці типи американських ракет, можуть змінити характер війни. Їх технологічна перевага дозволить скоротити можливості ворога, значно зменшити втрати бойових підрозділів і змусить противника відтягнути свої бази подалі від лінії фронту. Це значно послабить окупаційні війська, для яких розташовувати вартісну техніку в зоні ураження ракет ATACMS буде доволі ризиковано.

      Зазначається, що в України вже є досвід ефективного застосування ракет ATACMS. Вперше ЗСУ використали їх для ударів по військових базах в Бердянську і Луганську, в середині жовтня 2023 року. Тоді M-39 ATACMS знищили велику кількість ворожих гелікоптерів.

     На рішення про надання допомоги від США відреагував президент України Володимир Зеленський.
     – Дякую всім хто підтримав наш пакет, це рішення для захисту життя. Особисто дякую спікеру Майку Джонсону та всім американським серцям, які вірять, як і ми в Україні, що російське зло не має перемогти, – написав глава держави, – Підтримка США реально посилить Україну і Збройні Сили. І у нас буде шанс на перемогу, але за умови, що на ці гроші Україна одержить ту дефіцитну зброю, яка так потрібна для відсічі ворогам.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11