Єврокомісія виділить 50 мільярдів євро для України, але… за умови виконання плану реформ

     Європейська комісія підтримала план реформ для України у межах механізму Ukraine Facility. Він передбачає комплексну стратегію змін на наступні чотири роки. За умови виконання плану впровадження реформ, наша держава отримає 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги від ЄС протягом 2024-2027 років. Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

     Зазначається, що виділені кошти допоможуть Україні підтримувати державні інституції, виплачувати зарплати й пенсії, надавати державні послуги та відновлювати об’єкти, що постраждали внаслідок російських атак.

     – Позитивна оцінка Єврокомісією плану для України відкриє шлях для регулярних виплат у межах механізму для України. Цією пропозицією ми ще раз демонструємо, що Європа буде підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, – наголосила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн.

     Загалом план, запропонований ЄС, визначає 69 реформ і 10 інвестицій. Вони охоплюють 15 сфер, зокрема енергетику, сільське господарство, транспорт, зелений і цифровий перехід, людський капітал, а також державні підприємства, бізнес-середовище, фінанси й децентралізацію.

     У 2024 Україна отримає транші від Єврокомісії за умови виконання наступних узгоджених дій щодо реформування та інвестицій:

    • затвердження Бюджетної декларації на 2025-2027 роки;
    • погодження енергетичної стратегії та кліматичного плану;
    • розширення штату Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;
    • призначення нового голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК);
    • удосконалення юридичної основи для більш ефективної боротьби проти корупції;
    • реформування ринку електроенергії;
    • створення стратегії демографічного розвитку до 2040 року тощо.

     Усі ці кроки наблизять Україну до вступу в ЄС. Адже вони спрямовані на посилення економічної стійкості, покращення державного управління та доброчесності судової системи, розвиток приватного сектору тощо.

      Виходячи з позитивного рішення Єврокомісії, країни-учасниці мають один місяць, щоб ухвалити імплементаційне рішення Ради Європи. Як тільки це станеться, Україна зможе отримати до 1,89 мільярда євро попереднього фінансування, доки не почнуться регулярні виплати, пов’язані із впровадженням реформ та інвестиційними показниками.

     Нагадаємо, у березні Україна вже отримала перший транш на 4,5 млрд євро. Другий надійде вже цього місяця на суму в 1,5 млрд євро.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11