Які зміни чекають на українців з квітня?

Починаючи з квітня, в нашій державі підвищується мінімальна зарплата та пенсія, а також зміни чекають на розмір деяких податків. Окрім того, буде переглянута допомога вимушеним переселенцям. А ще відбудеться демобілізація строковиків та змінено правила ввозу гуманітарної допомоги в країну. І це ще не всі зміни, які вступають в дію вже в квітні.

Підвищаться мінімальна зарплата та пенсія

З квітня 2024 року розмір мінімальної зарплати зросте на 900 грн — з 7 тис. 100 грн до 8 тис. грн. Також буде підвищено і мінімальну пенсію. Це нововведення торкнеться 65-річних непраціюючих пенсіонерів, які мають стаж роботи 30/35 років (відповідно для жінок та чоловіків). Таким чином, з квітня мінімальна пенсія становитиме 3 тис. 200 грн. Окрім того, автоматичний перерахунок пенсій, з урахуванням оновленого страхового стажу, відбудеться для 654 тис. працюючих пенсіонерів. Такі виплати будуть перераховані для кожного індивідуально.

Зростуть деякі податки

На фоні підвищення мінімальної зарплати зростуть і деякі податки. Зокрема, ПДФО (податок на доходи фізичних осіб), що складають 18% від мінімалки, становитиме 1 тис. 440 грн. Також зросте й військовий збір. Від квітня він становитиме 120 грн. ЄСВ (єдиний внесок на загальнообов’язкове державне страхування) дорівнюватиме 22% або 1 тис. 760 грн.

Недобросовісних роботодавців будуть штрафувати

Якщо роботодавець порушить трудове законодавство і, наприклад, не оформить трудовий договір з робітником або затримає чи виплате неповну заробітрну плату, то йому доведеться сплатити штраф у розмірі від 16 тис. до 128 тис. грн.

Строковики будуть демобілізовані

З квітня стартує демобілізація військовослужбовців строкової служби, які були призвані до лав ЗСУ до початку повномасштабної війни. Цей процес відбудеться згідгно з указом Президента України.

Змінюється механізм ввозу гуманітарної допомоги

Ввезення гуманітарки на територію України тепер буде відбуватися за новим механізмом. Згідно з ним весь облік гуманітарної допомоги буде вестися в Автоматизованій системі реєстрації. Для цього слід реєструватися в онлайн-системі. І саме завдяки цьому можна буде відстежувати сам процес ввезення та запобігти подвоєню допомоги.

Зареєструватися на НМТ можна буде через «Дію»

Відтепер зареєструватися на здачу Національного мультипредметного тесту можна буде через застосунок «Дія». Можливість реєстрації відкрита до 11 квітня 2024 року. Окрім цього, можна буде внести зміни щодо певних пунктів в електронному кабінеті.

Підвищиться вартість оформлення закордонного паспорта

З квітня вартість паспорта громадянина України для виїзду за кордон відвищиться через зміну вартості бланків ДП «Поліграфічний комбінат «Україна».

Вартість виготовлення до 7 робочих днів та до 3 робочих днів зросте на 102 грн: з 1 тис. 496 грн до 1 тис. 598 грн. Якщо паспорт буде виготовлятися до 20 робочих днів, то ціна зросте з 856 грн до 958 грн.

Варто зазначити, що у випадку, коли громадяни України оплатили адміністративні послуги та подали заяви для оформлення документів до 31.03.2024 року, то вони отримають документи за старою ціною. Ті ж, хто не встиг до кінця березня подати заяву, мають здійснити доплату за тарифами, які будуть діяти на момент подачі документів..

Виплати переселенцям

Після змін правил виплат ВПО, Кабміном була переглянута допомога переселенцям та внесено зміни до нового порядку виплат. А саме було подовжено термін подачі заяв до 30 квітня 2024 року та розширено список отримувачів допомоги від держави.

Зміняться і компенсаційні виплати роботодавцям

Підвищення розміру мінімальної зарплати в Україні буде впливати і на розмір компенсаційних виплат роботодавцям. Наприклад, якщо роботодавець працевлаштує людей з інвалідністю, учасників бойових дій, або тих, кому до пенсії за віком залишилося не більше 5 років та громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць, становитиме 8 тис. грн. Компенсація буде виплачуватися за кожен непарний місяць роботи працівника протягом 6 місяців.

Підвищиться компенсація і за працевлаштування українців, які мають статус зареєстрованого безробітного понад 1 місяць або понад 6 місяців. Вона складе 3 тис. 520 грн на місяць та буде виплачуватися протягом 12 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

Державою передбачено компенсації роботодавцю за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. З 1 квітня цей показник становитиме 8 тис грн. Її тривалість – не більше 3 місяців, а для людей з інвалідністю — не більше 6 місяців.

Якщо роботодавець візьме на роботу людей ВПО, направлених з центрів зайнятості, то розмір компенсації в цьому випадку збільшиться до 16 тис. грн. Тривалість буде становити 6 місяців за кожен непарний місяць роботи.

Збільшиться і розмір допомоги по частковому безробіттю стосовно одного працівника або ФОПаь — до 4 тис. грн. Тривалість такої допомоги  складе не більше 180 календарних днів протягом 36 місяців.

Зросте й мінімальний розмір оплати праці за участь у суспільно-корисних роботах. З 1 квітня він становить 12 тис. грн в місяць.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11