Підсумки 20-го засідання «Рамштайн»: захист неба, більше зброї та боєприпасів для України

     19-го березня у німецькому місті Рамштайн-Мізенбах відбулася 20-та зустріч контактної групи з питань оборони України. Делегацію нашої країни очолив міністр оборони Рустем Умєров. На засіданні обговорили такі нагальні питання: надання Україні систем ППО та ракет до них, ракет дальнього радіусу дії, артилерійських снарядів (особливо калібру 155 мм), бронетехніки, сучасних систем радіоелектронної боротьби та розвідки (РЕБ та РЕР). Про це йдеться на сайті Міністерства оборони України.

     Важливим пунктом порядку денного стала ППО. Партнери анонсували надання більшої кількості ракет для систем захисту від повітряних загроз в подальшому.

      – Небо над Україною – належить українцям. Тому наше спільне завдання – забезпечити перевагу України в повітрі, – зазначив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

     У цьому контексті відзначили, що підготовка F-16 у співпраці з США, Данією, Бельгією, Нідерландами, Румунією та іншими партнерами, йде чітко за планом.

      Та головною темою засідання були боєприпаси, адже саме їх найбільше потребують наші Захисники на полі бою. Велика кількість країн заявила про пакети допомоги, в які входять боєприпаси калібром 155 мм, 152 мм, 105 мм та інші.

Розширення дронової коаліції

      За інформацією Міноборони України, до дронової коаліції приєдналися декілька нових країн та зробили свої внески. Перше постачання дронів в Україну очікуються вже в березні-2024. Також триває обговорення можливості інвестицій в українське виробництво тих БПЛА, які вже показали свою ефективність на полі бою.

     – Наша війна за відновлення територіальної цілісності – це перша повномасштабна війна дронів, – зазначають в Міноборони.

Канада надасть прилади нічного бачення та ще 40 млн доларів військової допомоги

      Канада приєднується до чеської ініціативи щодо закупівлі артилерійських снарядів для України, виділивши 40 млн доларів військової допомоги та 7,5 млн доларів на прилади нічного бачення. Канада офіційно приєдналась до коаліції безпілотників на чолі з Латвією та Великою Британією.

До артилерійської коаліції долучився Люксембург

     Коаліцію очолюють Франція та Німеччина. Крім того, Люксембург закуповує дрони для наших Сил оборони у співпраці з Бельгією та Нідерландами. Люксембург продовжує доставляти в Україну вкрай необхідне обладнання.

Бельгія анонсувала новий пакет військової допомоги для України

      Вартість допомоги склала понад 400 млн доларів. Про це пише видання Belga, посилаючись на слова міністра оборони країни Людивіна Дедондера.

      У пакет військової допомоги увійдуть:

    • 300 бойових машин Lynx;
    • артилерійські боєприпаси;
    • броньовані автомобілі швидкої допомоги;
    • 3 мінні тральники (один з яких Narcis).

     Повідомляється, що анонсовані бронемашини виробництва Belga News Agency. БМП Lynx мають високий рівень прохідності та захист броні. Їх типові функції включають розвідку, патрулювання, зв’язок та допоміжну службу.

     Кораблі тральників класу Alkmaar можуть не лише знаходити та знешкоджувати міни, а й бути логістичними суднами для транспортування вантажів і боєприпасів. Українські екіпажі навчатимуть бельгійські та нідерландські інструктори.

Перша військова допомога від Косово

      Вперше від початку повномасштабного вторгнення росії Косово анонсувало пакет військової допомоги Україні. Міністр оборони країни Еюп Мачедонсі під час 20-ї зустрічі «Рамштайн» заявив, що вже наступного тижня в Україну відправлять мінометні снаряди, вантажівки та бронетехніку. Їх кількість не озвучив.

      – Продовжимо підтримувати Україну в її героїчній війні проти російської агресії,написав міністр оборони Косово.

Військова допомога від Німеччини на 500 млн євро

     Окремим пакетом допомоги анонсована чергова військова підтримка України від Німеччини. Про це повідомив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

      Пакет включатиме по 100 одиниць бронетехніки для піхоти та транспортної техніки.

     Про надання Україні далекобійних ракет Taurus поки що не йдеться.

     – Німеччина підтримуватиме захист України від російсько-агресорської війни в короткостроковій перспективі подальшими постачаннями боєприпасів. Заплановано 10 тисяч артилерійських снарядів зі складів Бундесверу, пише німецьке видання Tagesschau.

90% доходів від активів рф можуть спрямувати на зброю для України

      Знаковим стало те, що глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запропонував країнам-учасницям використати надходження від нерухомих російських активів у Європі для військової підтримки України. Передбачається спрямування 90% коштів через Європейський фонд миру, а 10% – через бюджет ЄС.

      – Я з нетерпінням очікую на швидке ухвалення рішення Радою. Це продемонструє єдність та відданість ЄС підтримці України та її народу,зауважив Жозеп Боррель.

Бойові катери та боєприпаси з Фінляндії

      Уряд Фінляндії ухвалив рішення виділити 30 млн євро на закупівлю боєприпасів для України. Про це написав міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен.

     Також Фінляндія передала Україні партію бойових катерів, але їх кількість та тип не розголошують.

     Зазначається, що в ході зустрічі в форматі «Рамштайн» значну увагу приділили роботі коаліцій країн-партнерів.

     Загалом нараховується 8 коаліцій:

    • повітряних сил;
    • інтегрованої ППО та ПРО;
    • артилерії;
    • бронетанкової техніки та маневровості;
    • морських спроможностей;
    • розмінування;
    • ІТ-коаліція;
    • коаліція дронів.

      Кожна країна-учасниця в рамках цих коаліцій докладає зусиль, щоб підтримати Україну в боротьбі з агресором.

     За підсумками засідання «Рамштайн» міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що від оперативності надання військової допомоги Україні залежить майбутнє й самої Америки.

      – Сьогодні виживання України під загрозою і безпека Америки під загрозою. Вони не можуть втрачати жодного дня, і ми теж. Тому сьогодні я повертаюся звідси, сповнений рішучості забезпечити потік оборонної допомоги США та боєприпасів, підсумував глава Пентагону.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11