Україна уклала безпекові Угоди з Німеччиною та Францією

     У Мюнхені завершилася міжнародна безпекова конференція, яка проходила з 16 по 18 лютого. На цьому провідному світовому форумі обговорюється весь спектр глобальних і регіональних безпекових проблем. В конференції взяли участь понад 150 політиків світу, обговорювали війну в Україні та на Близькому Сході, роль Європи у світовій безпеці та зміни клімату. На ній також виступив президент України Володимир Зеленський. Лідери країн обговорити подальшу підтримку нашої країни в оборонній, політичній та фінансовій сферах. У рамках заходу було досягнуто низки важливих домовленостей, спрямованих на зміцнення стійкості України, яка перебуває у стані війни. Про це йдеться на офіційному інтернет-представництві президента України.

     Про результативність конференції розповів глава держави Володимир Зеленський:

      – Наш український погляд на світовий порядок денний був підтриманий партнерами. Я провів перемовини з лідерами Данії, Нідерландів, Чехії – маємо рішення про додаткову підтримку. Також із лідером Азербайджану – як завжди, хороша продуктивна розмова, яка може зміцнити обидва наші народи та весь регіон. Зустрівся з Прем’єр-міністром Бангладеш, із Президентом Гватемали. Окремо – американські партнери. Розмова з Президентом Байденом – дуже важливі акценти, і зокрема – про Авдіївку та необхідність продовження принципової та достатньої підтримки України. Перемовини з віцепрезиденткою США – дуже предметні. Зустрічі з конгресменами – представниками обох партій, обох палат американського Конгресу. І кожна така розмова максимально чітко підтверджувала ключовий сенс: саме Україна може зупинити путіна й створити такі умови, щоб він був покараний за все зло, яке наробив. Але, щоб Україна могла досягти цього успіху – захистити свою землю, своїх людей і нашу спільну правду, усіх у вільному світі, – Україна не має залишитися наодинці. Підтримка – важлива. Солідарність – важлива. Лише разом, у єдності можна перемогти в цій війні.

Безпекова угода між Україною та Німеччиною у межах Вільнюської декларації G7

      У межах візиту до Німеччини президент України Володимир Зеленський підписав із федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцом Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Федеративною Республікою Німеччина.

     Цією безпрецедентною угодою Німеччина засвідчує свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів від 1991 року.

      Двостороння угода діє протягом десяти років з моменту її підписання та чітко закріплює конкретні компоненти безпекових зобов’язань, які Німеччина надала Україні.

     Документ визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці: військової, політичної, фінансової та гуманітарної.

      Так, в угоді зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад 7 млрд євро.

     ФРН продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа.

      Відповідно до документа Німеччина працюватиме над підтримкою санкційного тиску на росію та боротьбою з ухиленням від санкцій, доки триватиме війна рф проти України та доки не буде відновлено територіальної цілісності нашої держави.

     Німеччина продовжуватиме роботу в Коаліції зі створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності.

     ФРН підтвердила готовність спільно з партнерами у Європейському Союзі та «Групі семи» використовувати законні шляхи, щоб спрямовувати доходи від російських активів на підтримку України.

     Угода також передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу росії на Україну, що застосовується на вимогу будь-кого з учасників протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.

     Документ закріплює відданість Німеччини підтримці зусиль України на шляху реформ, необхідних для реалізації прагнень до членства в ЄС і НАТО. ФРН також сприятиме поточній та майбутній підтримці України з боку ЄС.

«Із Францією підписано амбітну безпекову угоду, яка посилює Україну, наших воїнів та наш народ»

      У межах робочого візиту до Франції президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном.

     Під час переговорів у Парижі лідери двох держав підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Францією, яка є продовженням Вільнюської декларації «Групи семи», погодженої в липні 2023 року.

      За словами Володимира Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону 3 млрд євро вже в поточному році. У ній закладена чітка й принципова підтримка французькою стороною повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва рф та всіх воєнних злочинців.

     На новий рівень виходить співпраця у таких галузях:

    • інформаційна та кібербезпека,
    • розвідка та контррозвідка,
    • захист критичної інфраструктури,
    • протидія організованій злочинності.

     – Кожен із таких елементів – про стійкість наших держав у захисті людських життів, – заявив президент України.

     Під час зустрічі лідери двох держав обговорили ситуацію на полі бою в Україні, потреби українського війська, перспективи та можливості.

      Виходячи з цього, Франція анонсувала ще один оборонний пакет. До нього ввійшли:

    • снаряди для артилерії,
    • гармати – ефективні системи «Цезар»,
    • додаткове посилення ППО.

      – Це абсолютно гідна відповідь на спроби путіна збільшити тиск на наші позиції, скориставшись проблемами в постачанні від деяких партнерів. Франція справді допомагає. Дякую, – наголосив глава Української держави.

      Президент відзначив важливість початку співпраці між Україною та Францією у сфері оборонного виробництва, яка передбачає локалізацію та спільне виготовлення зброї, а також передачу Францією українській стороні окремих інноваційних технологій.

      – Сьогодні докладно обговорили спільне виробництво дронів та РЕБ. Це надзвичайно вагомо. І кожне з таких наших досягнень працюватиме заради спільного блага наших народів, – зазначив президент.

     Президент Франції Еммануель Макрон зі свого боку запевнив, що двостороння Угода про співробітництво у сфері безпеки буде чинною доти, поки Україна не вступить до НАТО:

     – Франція планує продовжити підтримку України щодо постачання військової техніки, кооперації оборонної промисловості, навчання, розвідки, допомоги цивільному сектору. Ми готові посилити нашу оборонно-промислову та технологічну базу на користь європейської оборони, – сказав Макрон.

      Крім того, Еммануель Макрон підтримав ідею стосовно випуску єврооблігацій для мобілізації оборонної промисловості.

      – Ми сповнені рішучості підтримувати вас. Ми стоятимемо пліч-о-пліч і переконані, що, діючи спільно, ми захищаємо не лише Україну, а й те, що нас об’єднує – наші цінності. Франція буде поруч із вами сьогодні й завтра, – впевнений президент Франції.

     За словами президента Володимира Зеленського, кожна країна, з якою Україна підписала двосторонні документи, є реальними лідерами безпеки у світі та лідерами в захисті України.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11