У 2024 році Україна отримає зброю дальнього ураження, – підсумки «Рамштайн»-18

     Військова підтримка України з боку країн-партнерів триватиме. Про це свідчать підсумки 18-го засідання Контактної групи у форматі «Рамштайн», що відбулося у вівторок 23 січня. В онлайн-зустрічі взяли участь представники понад 50 країн. Українську делегацію очолив міністр оборони Рустем Умєров. Особлива увага була сконцентрована на необхідності збільшення виробництва боєприпасів і зброї.

      За інформацією Міноборони, цьогоріч Україна отримає великі пакети допомоги від кількох держав. Що цікаво, отримає зброю, якої ще немає і яка допоможе ефективно вражати російські війська як на лінії зіткнення, так і у тилу, знищувати логістичні вузли ворога.

     Серед іншого, пролунали зобов’язання щодо надання Україні зброї дальнього ураження, зокрема літаків F-16, а також додаткових гелікоптерів.

     У зверненні до учасників контактної групи міністр оборони України Рустем Умєров подякував партнерам за військову підтримку та лідерство у розробці таких коаліцій спроможностей:

     1. Авіаційна коаліція – США, Данія та Нідерланди;

     2. Коаліція артилерії – Франція;

     3. Морська коаліція – Велика Британія та Норвегія;

     4. Бронетанкова коаліція – Німеччина і Польща;

     5. ІТ-коаліція – Естонія та Люксембург;

     6. Коаліція з розмінування – Литва.

     – Ваша підтримка України є чітким сигналом для росії: продовжувати агресію немає сенсу, – наголосив Рустем Умєров.

НАТО уклав контракти на закупівлю близько 220 тисяч 155-міліметрових артилерійських боєприпасів на 1,2 млрд доларів

      Як повідомляють у Північноатлантичному Альянсі, частину снарядів поставлять в Україну. Угоду було укладено від імені кількох союзників, які або передадуть снаряди Україні, або використають їх для поповнення власних виснажених запасів.

      – Війна росії в Україні стала битвою за боєприпаси. Тому важливо, щоб союзники поповнили свої запаси, оскільки ми продовжуємо підтримувати Україну, – зазначив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг.

Бельгія планує надати Україні понад 600 мільйонів євро військової допомоги

      Напередодні зустрічі «Рамштайн», міністр оборони України Рустем Умєров з бельгійською колегою Людивін Дедондер детально обговорили останні події на фронті та перспективи оборонної співпраці між країнами. У результаті стало відомо, що цьогоріч Бельгія планує надати 611 мільйонів євро військової допомоги та має довгострокове зобов’язання підтримувати модернізацію українських Сил оборони.

      – Високо ціную непохитну підтримку бельгійських партнерів, – подякував Рустем Умєров.

Канада надасть новий пакет оборонної допомоги та навчатиме українських льотчиків на винищувачах F-16

      У повідомленні Міністерства оборони Канади йдеться, що вартість пакету військової допомоги становить близько 15 мільйонів доларів. В його рамках Україна до кінця весни 2024 року отримає 10 жорстко-корпусних надувних човнів.

      – Ці багатомоторні надувні човни з жорстким корпусом допомагатимуть Україні в різноманітних морських операціях, включаючи пошук і порятунок, транспортування військ і вантажів, спостереження та розвідку, – розповіли у канадському оборонному відомстві.

      Канада також забезпечить навчання українських військових на цих човнах.

      Крім того, канадські інструктори долучаться до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Німеччина передасть Україні шість списаних багатоцільових військових гелікоптерів Sea King Mk41

      Про це оголосив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Зазначається, що німецька поставка такого типу відбудеться вперше. Окрім того, країна забезпечить навчання українських військових на гелікоптерах.

     Транспортний вертоліт Sea King Mk41 після модернізації наприкінці 1980-х років здатен нести протикорабельні ракети та виконувати різноманітні завдання:

    • пошуково-рятувальні роботи,
    • транспортування,
    • надання допомоги при стихійних лихах,
    • тактичне наземно-морське транспортування,
    • евакуацію,
    • спостереження,
    • розвідку,
    • морську підтримку.

Жодних доказів нецільового використання або незаконної передачі третім сторонам американського озброєння, наданого Україні, немає

      Міністр оборони США Ллойд Остін запевнив, щодо безпекової допомоги США, наданої Україні, ведеться ретельний моніторинг та звітність. Ніяких порушень не виявлено.

      Остін закликав союзників продовжувати зосереджуватися як на безпосередніх потребах нашої країни на полі бою, так і на довгостроковій допомозі з підтримки та модернізації Сили оборони України:

      Підтримка України у її боротьбі проти тиранії робить усі наші країни безпечнішими. Суверенна та безпечна Україна має вирішальне значення для глобальної безпеки.

Ефективне навчання, високотехнологічне обладнання та мужність українських Захисників запорука успіху на полі бою

      У завершальному виступі на засіданні «Рамштайн» Рустем Умєров заявив, що Україна націлена на якнайшвидший розвиток оборонної промисловості разом з альянсом.

      Очільник Міноборони запропонував партнерам переглянути коротке відео, як український екіпаж американської БМП «Бредлі» зупиняє сучасний російський танк. А після розкрив рецепт подолання ворога, котрий переважає в ресурсах. У цьому питанні стратегічну і вирішальну перевагу можна досягти шляхом асиметричного підходу, який полягає у поєднанні ефективного навчання, ефективного обладнання та ефективних операторів.

     – Ми не можемо повернути назад досягнутий прогрес. Наша єдність і рішучість переможуть тиранію та агресію, підсумував Рустем Умєров. Дякуємо за цінні пакети допомоги. З вашою підтримкою бойовий дух України не зломити.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11