ЄС готовий прийняти пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро без Угорщини

     Країни Європейського Союзу готові прийняти пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро (54,5 мільярда доларів), попри його блокування Угорщиною.

        За інформацією видання Bloomberg, це може статися вже на наступному саміті в Брюсселі 1 лютого. Проте будь-яке остаточне рішення, ймовірно, займе кілька тижнів.

Через блокування допомоги Україні ЄС готовий запровадити жорсткі правила гри з Угорщиною

     Угорщина виступила проти пропозиції створити новий фонд для забезпечення доставки важливої військової допомоги Україні. Це сталося після того, як очільник уряду Угорщини Віктор Орбан зірвав спільне європейське рішення щодо чотирирічного фінансового пакету для України в середині грудня.

     У відповідь на такі дії лідери ЄС на закритих обговореннях заявили про наміри застосувати рішучі заходи проти Угорщини, якщо її прем’єр-міністр продовжить блокувати пакет підтримки України.

     – Якщо Орбан вирішить піти цим шляхом, можлива ескалація – зокрема ЄС розпочне наступний етап штрафних заходів проти Будапешта, що може призвести до позбавлення його права голосу як країни-члена, заявили чиновники.

     Таким чином, решта 26 країн ЄС імовірно ухвалять рішення про допомогу Україні без участі Угорщини.

Новий план надання військової допомоги Україні

      Оскільки є країни, які блокують фінансування у 50 мільярдів євро, у ЄС розробляють новий план зміцнення обороноздатності України. Як пише видання Тhe Wall Street Journal, на фоні того, що Конгрес США досі не може ухвалити законопроєкт про фінансування, низка європейських країн збільшила двосторонню військову допомогу Україні.

      Після тижневих дебатів між державами-учасницями ЄС, виник новий план, який передбачає, що понад 20 мільярдів євро коштів ЄС повернуть в країни протягом наступних чотирьох років в обмін на їхню допомогу Україні.

      – Враховуючи залежність України від зовнішньої підтримки, вибір, зроблений країнами-членами та партнерами ЄС у найближчий період, або дозволить Україні рішуче прогресувати, або серйозно підірве її здатність протистояти, – йдеться у пропозиції.

      Таким чином, міністри закордонних справ країн ЄС пропонують створити ще один фонд для допомоги Україні. Про це повідомляє кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк. Передбачається, що після реорганізації фонду, поповнення становитимуть 5 мільярдів євро щорічно. Кошти спрямують на закупівлю зброї для українських сил оборони.

     За даними Тhe Wall Street Journal, спеціалізований військовий фонд для України поглине близько 6,5 мільярдів євро активів Європейського фонду миру і отримуватиме до 5 мільярдів євро на рік між 2024 і 2027 роками.

      Якщо план набуде чинності, гроші підуть на спільну закупівлю боєприпасів, безпілотників та ракет ППО для України. Решту використають для оплати зростаючих витрат на програму військової підготовки ЄС для України.

      Натомість документом передбачається компенсація країнам ЄС в розмірі 7,5 мільярдів євро.

      Зазначається, що пропозиція Євросоюзу надійшла після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц, попри жорсткі бюджетні обмеження, закликав інші країни ЄС більше допомагати Україні у військовому плані. При цьому уряд Німеччини подає гарний приклад, подвоюючи двосторонню допомогу Україні. Водночас закликає до проведення аудиту військової підтримки ЄС, який зараз триває.

      Вдячні європейським лідерам за принциповість і рішучість у підтримці України та її мужніх Захисників. Разом ми наближаємо Велику Перемогу!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11