У 2024 році Україна активно розвиватиме енергетичну галузь

     Уряд під час минулого засідання ухвалив рішення щодо посилення енергетичного потенціалу України. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

     За його словами, «Укргідроенерго» будує три нові блоки Дністровської гідроакумульовальної електростанції. Одночасно заплановано будівництво нової лінії електропередач із Дністровської ГАЕС до підстанції «Вінницька».

     Очільник Уряду акцентував, що Україна повністю синхронізувала енергосистему з європейською, а отже, стала членом енергетичного Євросоюзу:

      – Ми зберігаємо й зберігали 2,5 млрд кубів газу від іноземних компаній. Наш амбітний план – стати газовим сейфом Європи, і ми пропонуємо європейським компаніям уже зараз до 10 млрд кубів в наших сховищах.

      Прем’єр-міністр зазначив, що українські газові сховища допомагають Європі запобігти енергетичній кризі та значному здорожчанню газу в опалювальний сезон.

     Щодо планів роботи Міністерства енергетики України на найближчий рік, їх окреслив його очільник Герман Галущенко.

     Ключові напрямки діяльності Міненерго на 2024 рік:

    • розвиток атомної галузі;
    • децентралізація генерації електроенергії;
    • посилення фізичного захисту об’єктів енергетичної інфраструктури.

      – Плани великі, і я впевнений, що ми їх реалізуємо. Це і співпраця зі Сполученими Штатами у проєктах розвитку атомної енергетики. Я думаю, що ми якнайшвидше ухвалимо відповідне законодавство і почнемо будівництво великих блоків. По-друге, це розвиток співробітництва в урановій сфері – з Великою Британією, Канадою і США – для того, щоб витіснити росіян зі світових ринків, зазначив керівник Міненерго.

     З-поміж головних досягнень у 2023 році очільник Міненерго назвав розробку нового виду ядерного палива для реакторів ВВЕР-440, що зруйнувало російську монополію на цьому ринку та дало поштовх для запровадження санкцій проти атомної галузі агресора. Проєкт реалізований у співпраці фахівців українського НАЕК «Енергоатом» та американської енергокомпанії Westinghouse.

      – Серед пріоритетних напрямків діяльності у поточному році – також децентралізація і нарощування потужностей розподіленої генерації електроенергії, зокрема за рахунок встановлення газових турбін. Також продовження ремонтної кампанії і заміщення високовольтних трансформаторів на підстанціях, системи захисту, розповів міністр.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11