Сергій ШУВАЄВ: «Рік був важкий, але ми зуміли виконати свої завдання. Маємо певні успіхи, за які дякую всьому колективу»

Другий рік повномасштабної війни росії проти України добігає свого завершення. Рік – складний і непередбачуваний, рік болючих втрат і здобутків, яким сьогодні, як ніколи, кожен з нас радіє вдвічі. Покровський гірничо-збагачувальний комбінат проживав 2023-й по-різному. Весна подарувала нашому колективу надію на відродження виробничої діяльності. Так, працювали не всі підрозділи, але все ж таки Чкаловська збагачувальна фабрика, Північний кар’єр, Дільниця магнітної сепарації №2, а потім вже і Богданівська збагачувально-агломераційна фабрика – запустились в роботу. Так, працювали, не на повну потужність, але все ж таки приносили прибуток підприємству – частковий, бо об’єми з відвантаження готової продукції були значно зменшені. Трудові колективи, залучені у виробничий процес, теж отримували відповідну заробітну плату. 1-го листопада комбінат був змушений призупинити свою виробничу діяльність через наслідки війни і несприятливі умови на ринку феросплавів. Але важливо те, що, незважаючи на труднощі, ми допомагали нашим колегам-захисникам наближати Перемогу України.

Про все це і трохи більше… на підсумковій нараді під кінець року розповіли Голова правління Сергій Шуваєв і технічний директор Віктор Бондарець.

Віктор Бондарець: коротко про виробничі здобутки

За словами Віктора Івановича, війна, яка точиться в нашій країні, негативно вплинула на роботу комбінату:

На підприємстві працював тільки один кар’єр – Північний, з квітня по жовтень включно. Ми виконали 11 млн 267 тисяч м. куб. розкриву, видобули руди 329 тисяч тонн, на Чкаловську збагачувальну фабрику доставили 426 тисяч тонн сировини, яка пішла в завалку. Цей підрозділ працював всього три місяці, протягом яких випустив  134 тисячі тонн концентрату ІІ сорту. До складу підприємства повернулась Дільниця магнітної сепарації №2, яка виготовила 17 тисяч тонн концентрату. Протягом 1,5 місяця ми працювали по виробництву агломерату марки АМ-1,  який у грудні завершили відвантажувати споживачам – всього 45 тисяч тонн готової продукції.

Сергій Шуваєв під час наради виділив позитивні миттєвості виробничого життя комбінату у 2023 році.

  • Хочу сказати, що незважаючи на всі труднощі, у виробничому плані ми відпрацювали добре. Особливим досягненням вважаю запуск силами комбінату ДМС №2, під чітким керівництвом професіонала своєї справи, начальника Олександра Чайківського. Завдяки йому, а також високій кваліфікації наших ремонтних служб, енергетиків, ми з мінімальними капіталовкладенням зробили все можливе, щоб дільниця запрацювала. Але ситуація на ринку феросплавів змусила нас зупинити це виробництво фактично на старті. Як на мене, безумовний успіх – запуск в роботу Богданівської аглофабрики після тривалої зупинки.

 На думку Сергія Павловича, ще одним безумовним досягненням колективу підприємства стала активна участь на ринку послуг у якості виконавців. Наприклад, протягом року працівники залізничного цеху виконували заміну та ремонт рейкошпальної решітки на коліях Нікопольського заводу феросплавів. Наразі наші колеги виконують спаювання пластикової труби для НЗФ. Електроремонтний цех продовжує надавати послуги з ремонту електродвигунів, також займаються розбиранням двигунів у металобрухт. На завданні зі збору металобрухту задіяні практично всі підрозділи. А його підготовкою та завантаженням займаються робітники Ремонтно-механічного цеху та Служби забезпечення виробництва.

Як зазначив керівник, у найближчій перспективі на наших спеціалістів чекають відрядження до

Ізмаїльського целюлозно-картонного та Жидачівського целюлозно-паперового комбінатів. Послуг наших колег в плані ремонту металоконструкцій потребують на комплексі птахофабрик Нікопольського району.

Приймались і непопулярні рішення…

Голова правління звернув увагу на те, що в 2023 році у роботі, на перший погляд, було задіяно небагато працівників:

  • Але якщо взяти цифри по персоналу, то у нас 1000 чоловік задіяні в охороні, 500 – в регламенті, апарати управлінь працюють 24/7. Так відбувається, тому що всі процеси потребують уваги і вирішення таких питань, яких раніше навіть не виникало. Як бачите, половина підприємства працює, але заробляємо ми, звісно, набагато менше.

Сергій Шуваєв зазначив, що кожен місяць на роботу комбінату навіть в режимі простою необхідно близько 90 млн грн. Причому, практично половину цих коштів складає заробітна плата – 40 млн грн (8 млн грн -це середній заробіток, який щомісяця отримують працівники, які стали на захист країни). На сплату споживання електроенергії витрачається по 15 млн грн, відповідно – 35 млн грн підприємство спрямовує на сплату податків.

  •  Повірте, при непрацюючому комбінаті знайти ці кошти дуже важко. Адже продаж металобрухту дає прибуток у 3-4 млн грн. А відвантаження продукції взагалі немає, тому що на світовому ринку феросплави не реалізуються. Точніше сказати – вони продаються, але за ціною, яка в 2,5 рази нижча їх собівартості. Тому ситуація з фінансуванням – важка, — розповідає керівник Покровського ГЗК.

З огляду на це, а також кількість мобілізованих і тих працівників, які виїхали за межі країни у зв’язку з війною, виробничі підрозділи відчувають суттєвий дефіцит кадрів. Наприклад, зараз на ЧЗФ відсутня енергослужба, без якої фабрику запустити неможливо. Враховуючи такі фактори, і довготривалу відсутність попиту на карбонатний концентрат, керівництвом комбінату прийняте рішення скоротити Покровський кар’єр та Олександрівську збагачувальну фабрику. За рахунок їхніх працівників комплектують основні підрозділи.

Перспективи намічаються, але поки що – теоретичні…

Віктор Бондарець зазначив, що в період простою намічена низка важливих завдань, які стосуються подальшої роботи БЗАФ:

  • На аглофабриці необхідно виконати багато роботи. Вона стосується вдосконалення системи пиловивантаження, відновлення роботи частотного нагнітача,  переробки пилу системою ПГО, замкнутого циклу оборотного  водопостачанню. Ці роботи — перспективні. Якщо ми хоча б частину з цих завдань виконаємо, це дозволить нам більш конкурентно представляти наш агломерат на ринку феросплавів.

Про подальшу перспективу роботи підприємства керівники говорять стримано, без зайвого максималізму, але й без песимізму. Програму технічного розвитку запланували на рівні 36 млн грн  — це фактично десята частина звичної суми, яку освоювало підприємство за мирних часів. Навесні планується включати в роботу основні виробничі підрозділи, але поки що про це говорити зарано. Все залежатиме від навколишньої ситуації.

Чим заслужено може пишатись колектив Покровського ГЗК, так це допомогою ЗСУ. За весь час повномасштабної війни працівники підприємства зібрали 12 млн грн. Ці кошти перетворились на одяг, аптечки, дрони, автівки, тепловізори, прилади нічного бачення та багато-багато інших речей, які допомагають нашим колегам нищити ворога і здобувати Перемогу.

Віктор Бондарець і Сергій Шуваєв від щирого серця подякували трудовому колективу комбінату за підтримку Захисників, адже завдяки їм ми сьогодні можемо нормально жити в нашому місті.

Підсумовуючи нараду і в цілому 2023 рік Голова правління висловив такі побажання:

  • Нам треба і надалі триматись разом в ім’я того, щоб у майбутньому працювати максимально ефективно. Тому хочу всім побажати у Новому році бути разом. Всім здоров’я, благополуччя в родинах. І звичайно – нехай звершиться ця страшна війна нашою Перемогою. Всім дякую. З Новим роком. Живемо. Тримаємось.

                                                                                                                                                                                                                     Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11