2024-й буде не простим: у Покрові затвердили бюджет на наступний рік

12-го грудня відбулось перше пленарне засідання 48-ї чергової сесії Покровської міської ради. Для вирішення важливих питань у сесійній залі зібрались 25 місцевих обранців. Серед них були і представники депутатської групи від нашого підприємства – Сергій Шуваєв, Людмила Сорокіна, Роман Меркулов, Олег Фрай та Віталій Малий. Засідання проходило під керівництвом міського голови Олександра Шаповала. Розпочали депутати свою роботу з хвилини мовчання на честь пам’яті загиблих Захисників, борців за незалежність і територіальну цілісність України.

Щодо соціально-економічного розвитку. Розгляд питань порядку денного розпочали з доповіді заступника міського голови Олександра Чистякова. Він розповів про особливості виконання програми соціально-економічного і культурного розвитку Покрова у 2023 році. Запропонував до розгляду депутатів її затвердити та узгодити аналогічну Програму на наступний рік.

Олександр Геннадійович підкреслив, що міська громада прожила цей рік, адаптуючись до умов воєнного часу. Цей фактор вплинув на розвиток абсолютно всіх галузей, особливо – промислового комплексу, який зараз переживає важкі часи. Ринок праці Покрова у порівнянні з минулим роком склав 63%, зменшилась і кількість вакансій. Але попри складнощі, в громаді стабільно функціонують заклади медицини та сфера житлово-комунального господарства, 2187 особам надаються різні види соціальної допомоги від держави. Протягом 2023 року підтримку від Покровської тергромади отримували і Захисники України. Якщо говорити про освіту, то з огляду на безпекову ситуацію, процес навчання організований з використанням дистанційних технологій.

За словами доповідача, перспективна задача міської влади на наступний рік – це максимальна мобілізація ресурсів з метою забезпечення стабільної роботи економіки громади в умовах воєнного стану.

Обидві програми соціально-економічного розвитку одноголосно підтримали всі депутати, присутні в залі.

Бюджет громади на 2024 рік обмежений у ресурсах. Про це під час своєї доповіді розповіла начальник фінансового управління Тетяна Міщенко.

Вона зазначила, що Верховна Рада вже затвердила бюджет України на 2024 рік. Він передбачає низку змін на місцевому рівні. Зокрема, у наступному році податок на доходи фізичних осіб від поліції, державної служби з надзвичайних ситуацій, ТЦК на 100% буде спрямований до держбюджету. До цього часу перелічені податки залишались у громаді. Тетяна Володимирівна також підкреслила, що через тимчасову призупинку основної діяльності бюджетоутворюючого підприємства — Покровського ГЗК, та переведенням більшої частини персоналу на оплату 2/3 від тарифу, податок на доходи з фізичних осіб-працівників підприємства, відповідно, зменшився на 40 млн грн. Той самий показник від заводу «Проктер енд Гембл» (не функціонує в місті з перших днів війни) знизився на 4 млн грн.

  • Враховуючи всі ці фактори, бюджет 2024 року передбачає лише видатки на заробітну плату, енергоносії та інші соціально захищені статті задля підтримки життєдіяльності міста на існуючому рівні. У ньому не заплановані видатки на капітальні вкладення. Виключенням є лише проведення невідкладних робіт у будівлях та приміщеннях закладів освіти — з метою облаштування безпечних умов для  учасників освітнього процесу під час дії воєнного стану, зазначила керівниця фінуправління.

Продовжуючи доповідь, Тетяна Міщенко довела до присутніх інформацію про те, що в наступному році двічі змінюватимуть розмір мінімальної заробітної плати: з 1-го січня – з 6700 грн до 7100 грн, а з 1-го квітня – до 8 тис. грн. Ці зміни також враховані у фінансовому документі.

До речі, за словами доповідачки, більша дохідна частина бюджету Покровської громади складається з надходжень від податку з доходу фізичних осіб – це 48, 6%.

Перед тим, як поставити на голосування проєкт рішення про затвердження бюджету Покровської тергромади, його прокоментував очільник міста Олександр Шаповал:

  • Ви всі почули, що капітальних видатків у нас на 2024 рік немає, поточних  — теж не передбачається. Виходячи з тієї ситуації, яка склалася на сьогодні, у бюджет закладені видатки на заробітну плату, енергоносії й утримання міста в належному стані. І якщо в 2023 році ми витратили на допомогу ЗСУ майже 49 млн грн з бюджету, то на наступний рік ми закладаємо всього 8 млн грн, тому що більше коштів немає.

Доведений бюджет на наступний рік був узгоджений місцевими обранцями, як і зміни до поточного фінансового документу. Вони стосувались перерозподілу коштів на оплату житлово-комунальних послуг для внутрішньо переміщених осіб та на підтримку ЗСУ – майже 41 тис. та 3 млн грн відповідно.

Позбавляємось російських коренів. Секретар міськради Сергій Курасов запропонував депутатам підтримати проєкт рішення «Про демонтаж окремих елементів об’єктів культурної спадщини  Покровської міської територіальної громади Дніпропетровської області». Цей документ передбачає дотримання Закону України про так звану деколонізацію. Вона включає в себе деокупацію культурного простору нашої країни від російсько-радянських маркерів та наративів. Вони присутні у назвах населених пунктів, вулиць, площ, провулків, закладів, у культурно-мистецьких виробах, пам’ятках культурної спадщини, які несуть російсько-імперську ідеологію та спрямовані на домінування російської культури, є нагадуванням про колоніальну залежність України. Тобто цим рішенням депутати позбавляють Покров будь-якої згадки про країну-агресора. Звісно, всі пристуні підтримали проєкт.

А як не підтримати, якщо російські окупанти  щодня нищать Україну та вбивають її Захисників. Позбавляють наших дітей мирного життя. Але ми віримо в те, що скоро над нашою країною обов’язково зійде Переможне сонце. Цю мить щодня наближають наші незламні воїни, за що ми неймовірно вдячні кожному з них. І всією громадою підтримуємо військових. 

 

                                                                                                                                                                                                                  Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11