Скарби Криму повернулися до України

     В Україну з Нідерландів повернулися предмети з колекцій музеїв Криму. З лютого по серпень 2014 року скарби були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря». Через початок окупації Криму росією, в лютому 2014 року, повертати цінності на територію, не підконтрольну українській владі, стало неможливим. Проте саме на цьому наполягала окупаційна влада Криму. Тому у Нідерландах розпочався судовий процес, який завершився на користь нашої країни. Тепер експонати зберігатимуться в Національному музеї історії України до деокупації Криму. Про це музей повідомляє на своєму сайті.

     На виставці в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі демонструвалися предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму: Національного заповідника «Херсонес Таврійський» (Севастополь), Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Керченського історико-археологічного заповідника.

     Колекція налічує 565 предметів. Серед них античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

      Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук відзначив:

      – Під час юридичних суперечок наш музей був визначений як місце зберігання колекцій кримських музеїв. Це означає, що зі свого боку музей докладе максимум зусиль для їх збереження та для того, щоб громадяни і гості України змогли їх побачити. Разом з тим, оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу. Це, у свою чергу, покладає відповідальність на всіх, хто стояв за політичним рішенням щодо повернення колекції у воюючу Україну. Вони мають забезпечити їй безпрецедентну охорону, а також відповідну економічну підтримку Національному музею історії України.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11