В Україні знайшли унікальний скарб часів Гетьманщини

      Під час розкопок у Білій Церкві, що на Київщині, археологи знайшли унікальний скарб золотих прикрас, який став справжньою науковою сенсацією. Цінна знахідка ймовірно пов’язана з буремними історичними подіями часів Гетьманщини. Вона складається з 12 золотих предметів загальною вагою близько 28 грамів та перламутрового бісеру, які були сховані у невеличкій керамічній посудині. Про це повідомили в Інституті археології НАН України.

     Попри важкі умови війни, архітектурно-археологічна експедиція Інституту археології НАН України продовжує здійснювати охоронні археологічні дослідження та супроводжувати будівництво. Так, в ході робіт на території давнього міста у Білій Церкві була виявлена та повністю досліджена низка об’єктів давньоруського та козацького часів. У результаті дослідники знайшли велику кількість яскравих та різноманітних артефактів.

     – Скарб часів Гетьманщини – вкрай рідкісна знахідка, яка має велике наукове та суспільне значення. Вона ілюструє значний розвиток матеріальної культури населення України, підкреслює високий рівень ювелірного мистецтва Козацької держави. Всі знайдені предмети були передані на зберігання до фондів Археологічного музею ІА НАН України і, безперечно, прикрасять його експозицію в майбутньому, – зазначають науковці.

     За словами фахівців, знахідка була розташована в культурних нашаруваннях XVIIXVIII ст. Цей скарб ще раз демонструє важливість фахових охоронних археологічних досліджень під час будь-яких будівельних робіт у межах історичних міст.

     – Робота археолога дозволяє не лише отримати конкретні унікальні речі (які передаються до експозицій Державних музеїв), але й реконструювати наше минуле — відкрити нові сторінки нашої історії, що є вкрай важливим для формування Нації та розуміння нашого місця в загальній історії Європи, – наголошують в Інституті археології.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11