«Україна може стати одним зі світових лідерів в галузі гуманітарного розмінування», – Микола Лукашук

     За інформацією Міністерства внутрішніх справ, в Україні заміновано близько 30% території або понад 174 тис. км2. Це – поля, ліси, водойми, критична інфраструктура та приватні обʼєкти. Як планують вирішити небезпечну проблему замінованих територій із користю для України, розповів очільник обласної ради Микола Лукашук.

     – Світова спільнота й досі рахує, скільки років та скільки мільярдів доларів потрібно, щоб розмінувати Україну. Розмінування – один з важливих викликів для нашої держави, – вважає Микола Васильович.

      За його словами, цьогоріч сапери обстежили 200 тис. га українських земель, із них 3 тис. га – на Дніпропетровщині.

      Як повідомляла міністерка економіки України Юлія Свириденко, держава планує створити ринок послуг з розмінування і передати його під патронат країн-партнерів.

     На гуманітарне розмінування у 2024 році уряд виділить 2 млрд грн. За ці гроші оператори будуть конкурувати на тендерах Prozorro. На думку експертів, це закладе основу для розвитку ринку в Україні. Втім вирішальну роль відіграватиме якість, а не ціна.

     В Мінекономіки очікують, що після створення ринку до розмінування вдасться залучити не лише благодійні, а й комерційні організації.

      Українські компанії вже почали випускати спецтехніку для розмінування. Кошти, виділені на це, оператори і держава витрачають на придбання машин й саперського обладнання.

     – Це шанс залишити гроші всередині країни, локалізувавши виробництво техніки. Ми вже бачимо, як до подальшої роботи з розмінувань готуються в інших країнах. Наприклад, одна з польських компаній (виробник сільськогосподарської та комунальної техніки) патентує спеціальну машину для розмінування полів і будівельних майданчиків. Та планує почати масовий випуск машини для потреб України в 2024 році. Якщо нам вдасться розвинути свій ринок – держава отримає результат, досвід, можливість залучати інвестиції, працювати в інших країнах, експортувати техніку власного виробництва. І з часом стати одним зі світових лідерів в галузі гуманітарного розмінування, – зазначив Микола Лукашук.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11