Комбінат не закривають, всі керівники — на місці, важкі часи переживаємо разом

Останнім часом навколо нашого комбінату та підприємств-партнерів точиться безліч чуток, які не відповідають дійсності. Розуміємо, що таку ситуацію могла викликати певна інформаційна завіса, яка виникла через воєнний час та дотримання інформгігієни. Але настав час розвінчувати міфи та поговорити про реалії сьогодення, в яких живе і працює трудовий колектив Покровського гірничо-збагачувального комбінату. Про них  розповіли Голова правління Сергій Шуваєв і технічний директор Віктор Бондарець на зустрічі з профспілковими активістами. 

Міф 1. Працівників Покровського і Марганецького гірничо-збагачувальних комбінатів, а також Нікопольського та Запорізького заводу феросплавів, відправляють у Центри зайнятості, бо підприємства закриваються.

Реалії. Покровський ГЗК не закривається, а призупиняє свою основну діяльність з видобутку руди і випуску концентрату задля накопичення ТМЦ і проведення ремонтних робіт.

Ніхто нікуди не відправляє своїх працівників. Наразі відбувається певна реорганізація роботи із залученням максимальної кількості людей для охорони об’єктів підприємства  та відповідно – проведення ремонтних робіт, перевезення та відвантаження із залученням техніки. На робочі місця людей, як і раніше, доставлятимуть автобусами підприємства.

За словами керівника комбінату, персонал також буде задіяний на виконанні послуг для замовників. Це стосується працівників електроремонтного, ремонтно-механічного, ремонтно-будівельного, залізничного та автотранспортного цехів, а також центральної енерголабораторії. Працюватимуть і водовідливи та люди, які їх обслуговують.

Міф 2. Керівники підприємств, зокрема, і Покровського ГЗК, виїхали за кордон, а комбінат продають новим власникам.

 Реалії. Голова правління Сергій Шуваєв, а також весь керівний склад комбінату – працює, і нікуди не збирається виїздити.

Власники  підприємства не змінились, інформація про продаж або якісь заходи у цьому напрямку у керівництва комбіната відсутня.

Міф 3. Все обладнання ріжуть і продають, бо комбінат закривається.

 Реалії. Про те, що Покровський ГЗК не закривається, ми з вами уже поговорили. Тому логічно, що обладнання, яке задіяне у виробництві, жодним чином не ліквідовується. Як же планується його використовувати у найближчий час?

  • На сьогодні, в умовах відсутності реалізації товарної продукції, комбінату треба використати всі наявні можливості для додаткового заробітку коштів. А такі можливості у нас з вами є, – зазначає Сергій Шуваєв. – Коли підприємство працює на повну потужність, дуже часто не вистачає ресурсів для таких робіт. Зараз для цього маємо і персонал, і техніку. В підрозділах комбінату досить багато списаних, але не розібраних і не відвантажених на склад основних засобів – наприклад, металобрухт, який під час повноцінної роботи не можемо розібрати та реалізувати. Тому зараз будемо його готувати і відвантажувати. До речі, на металобрухт сьогодні поступово збільшується попит і підвищується вартість. Варто підкреслити, що особливо ліквідним сьогодні є кольоровий брухт, а у нас досить багато нерозібраних електродвигунів, які його містять, але в роботі вже не використовуються. Отже, будемо цим займатись зараз.

Керівник підприємства також розповів, що на комбінаті є ТМЦ, котрі роками накопичувались на складах, а у виробництві так і не знадобились. Наразі вже провели його глибокий аналіз, тепер відповідні служби шукають шляхи збуту. Зараз на цьому сконцентрована велика увага спеціалістів підприємства, бо виникає додаткова можливість заробити кошти на зарплату трудовому колективу та інші ресурси, необхідні для роботи комбінату.

Яка ж ситуація на комбінаті і загалом на ринку феросплавів?

 — Хочу сказати, що ми з вами зараз переживаємо дуже важкі часи. У першу чергу вони пов’язані з війною, яка вже другий рік поспіль точиться на території нашої держави. Вона і несе за собою всі негаразди, у тому числі й економічні, які наразі спіткали наше підприємство та  феросплавні заводи, що є основними споживачами продукції Покровського ГЗК, – розповідає Голова правління. – Для повного розуміння картини, хочу підкреслити, що динаміка реалізації нашого концентрату наступна: у 2021 році об’єм реалізації готової продукції перевищував 1 млн тонн. Вже в минулому році цей показник зменшився майже втричі, а в нинішньому – ще вдвічі.

Сьогодні ж ситуація на ринках феросплавів так складається, що собівартість силікомарганцю – готової продукції Нікопольського заводу феросплавів – вдвічі перевищує ціни, які складаються на ринках Європи й інших напрямків, куди ми їх продаємо. Важливо підкреслити, що 60% їх собівартості складає електроенергія, котра, як ви всі знаєте, дуже дорого вартує у нашій країні.

            Таким чином, основною проблемою є економічний спад в частині попиту і вартості на продукцію, що містить марганець.

Таку ситуацію ми з вами вже переживали і не один раз. На жаль, вона повторилася знову. З огляду на це, задача для всіх нас – вижити, зберегти колектив, обладнання і не сумніватись у тому, що невдовзі комбінат знову запрацює на повну потужність.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11