Телефоном повідомляють про виграш? Це 100% шахраї!

Останнім часом почастішали випадки телефонного шахрайства. Так зловмисники, телефонуючи людині, повідомляють нібито про великий грошовий виграш. Насправді таким чином вони хочуть отримати доступ до персональної інформації, щоб використати її у своїх корисливих цілях. Як діють шахраї та як не потрапити на їхній гачок – розповіли у Мін’юсті.

Наприклад, людині телефонує незнайомий номер, вона знімає слухавку та чує, що виграла 300-400 тисяч гривень. Для того, щоб оформити виграш, їй потрібно надати персональну інформацію – прізвище, ім’я, місце проживання тощо. Далі людині говорять, що дані переможця зафіксовано, і тепер вони повинні пройти обробку. Після цього обіцяють знову зателефонувати. Через декілька днів надходить дзвінок про те, що дані опрацьовано і переможець може отримати свій виграш. Але є одна умова: треба придбати побутові чи інші товари на вказану суму (вона може варіюватися від 600 до 1 200 грн). Якщо людина згодна придбати товар, то вона має прийти до найближчого відділення Нової пошти, заплатити за товар, і тільки потім зможе забрати свій виграш. Варіанти сплати після отримання виграшу або за рахунок його частини шахраїв не влаштовують.
Як не потрапити на гачок до зловмисників?
По-перше, у жодному разі не повідомляйте стороннім людям свої персональні дані. Адже у противному разі шахраї можуть використати їх для подальших злочинних схем.
По-друге, перед тим, як повідомити особисту інформацію, пригадайте, чи брали ви участь у будь-яких розіграшах. Якщо не пригадуєте, то це значить, що вас намагаються ошукати шахраї.
По-третє, якщо сумніваєтеся у правдивості виграшу, з’ясуйте більше деталей про юридичну особу, яка пропонує вам виграш, запитайте юридичну адресу, інші контакти, код ЄДРПО тощо. Перевірте юридичну особу за отриманими даними. Зазвичай вся інформація вигадана та не відповідає дійсності, що легко допоможе зрозуміти, що телефонують шахраї.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11