Врожай гречки в Україні бʼє рекорди

     Аграрії України цьогоріч збирають рекордний врожай гречки. Це стало можливим завдяки сприятливим погодним умовам та збільшенню площі посіву культури. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

      Лише за перший тиждень жовтня аграрії намолотили 173,8 тисячі тонн гречки та продовжують збір. Для порівняння, торік всього було зібрано близько 148 тисяч тонн.

     Річ у тім, що навесні сільгосптоваровиробники збільшили площу посіву гречки, у порівнянні з минулим роком на 20 тис. га – до 141,5 тис. га. Це найбільша площа за всі роки незалежності України, яку засівали цією культурою.

     – Цього року завдяки сприятливим погодним умовам та Збройним Силам України обкіс гречки проходить швидше ніж торік. Уже зібрано врожай з 86% площ у порівнянні з 49% на аналогічну дату минулого року. Щодо врожайності, маємо теж кращі результати: поточний показник дорівнює 1,42 т/га, минулорічний з приблизно такої ж частки площ становив 1,22 т/га. Власне, саме ці фактори у сукупності дали нам можливість збирати рекордний врожай гречки, – пояснив Тарас Висоцький.

      На його думку, це сприятиме зниженню цін на крупу. Однак слід враховували, що на вартість гречки також може вплинути дорога доробка, логістика та пакування.

     Лідерами з намолоту гречки є Вінниччина (23,4 тисяч тонн) та Хмельниччина (22,5 тисяч тонн).

     Нагадаємо, що минулий рекорд врожаю гречки був у 2021-му році. Тоді засіяли 91,90 тис. га та зібрали понад 105 тисяч тонн гречки.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11