НМТ-2024. Головні новації та різні погляди на них

У 2024 році випускники загальноосвітніх закладів вже втретє будуть складати національний мультипредметний тест (НМТ). Це спрощений формат ЗНО, адаптований до реалій воєнного часу. Саме за результатами НМТ абітурієнти й вступатимуть до вишів України. Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) вже відпрацював схему проведення головного іспиту. При цьому варто зауважити, що очікуються певні зміни. Про це повідомляє Міністерство освіти та науки України (МОН).
У 2024 році нововведенням НМТ може стати проведення тестування з чотирьох предметів – три з них – обов’язкові та один – на вибір.

Обов’язкові предмети:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України

Повернення історії України до числа обов’язкових предметів, на думку МОН, є важливим кроком для зміцнення національної свідомості та самоідентифікації.
– До переліку обов’язкових предметів додано історію України. Ми чудово розуміємо, що у країні йде війна, яка вносить свої корективи у можливість вступників готуватися. Відсутність очного навчання, повітряні тривоги та вимкнення світла… Саме тому у 2024 році програма тестування з історії України охоплюватиме лише період XVI — ХХІ ст. Адже, так, у країні війна, і саме цей історичний період є дуже важливим для формування у молоді цілісного розуміння нашого минулого та його зв’язку із сьогоденням, – пояснив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

 

Предмети на вибір:

  • іноземна мова;
  • українська література;
  • фізика;
  • хімія;
  • біологія;
  • географія.

За словами заступника міністра МОН Михайла Винницького, мультитест проходитиме протягом одного дня у тимчасових екзаменаційних центрах у закладах освіти в Україні та за кордоном за наступною схемою: 2 предмети – по 60 хвилин, коротка перерва, ще 2 предмети – по 60 хвилин. Загалом – 4 години + перерва.
У разі оголошення повітряної тривоги учасники проходитимуть в укриття і продовжать працювати з тестами після її завершення.
Основна сесія НМТ триватиме довше і розпочнеться раніше – орієнтовно в кінці травня.

Думки розділилися
Разом з тим, далеко не всі батьки майбутніх учасників НМТ у захваті від таких нововведень. У коментарях до посту міністра освіти та науки люди обурюються збільшенням кількості предметів та тим, що всі чотири дисципліни потрібно буде складати в один день. Адже ні для кого не секрет, що в умовах повномасштабної війни навчатись вкрай складно. Батьки закликають освітнє відомство дати дітям можливість спокійно скласти тестування з кожного предмета в окремий день.
Вчителі ж, наприклад, закликають не змушувати дітей вивчати такий величезний обсяг інформації з історії України, а обмежитися завданнями, котрі охоплюють виключно новітню історію – а саме період з ХХ до початку ХХІ сторіччя.
Тобто суспільство вимагає від МОН врахування реалій сьогодення та адаптації щодо проведення НМТ-2024.
Попри очевидну складність складання чотирьох предметів в один день, МОН вбачає в цьому плюси. Так, на думку Оксена Лісового, це дасть можливість вступникові з’явитися у пункті тестування лише один раз. Тобто не потрібно двічі витрачати час на дорогу, це особливо актуально для тих, хто змушений їхати на тестування до сусіднього населеного пункту. Пріоритетами такого вибору стали безпека та рівні умови для всіх учасників НМТ.

Чи взагалі обов’язково всім випускникам складати НМТ у 2024 році?
Заступник очільника МОН пояснив, що випускники, які не планують вступати до вищих навчальних закладів, можуть не складати НМТ. До того ж у 2024 році випускники шкіл також не складатимуть Державну підсумкову атестацію. Цей різновид тестування також скасували для випускників початкової (після 4 класу), базової (після 9 класу) та середньої школи. Повернути ДПА для учнів 4, 9 та 11 класів планують після Перемоги.
І наостанок…
Як зазначив голова Комітету освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергій Бабак, на даний час розробляється закон, що регулюватиме вступ у 2024 році. Зараз відповідний проєкт щодо проведення НМТ вже знаходиться на реєстрації у Верховній Раді. А поки у МОН оприлюднили основні новації. З позиції міністерства ця інформація стане в нагоді як вступникам, які отримають достатньо часу на підготовку, так і педагогам.

Сподіваємося, МОН дослухається до думок всіх сторін, які мають відношення до НМТ, та знайде оптимальне рішення у цій непростій ситуації.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11