В області триває кампанія з імунізації від кору. Не зволікайте зі щепленням

     На Дніпропетровщині протягом двох місяців триває вакцинальна кампанія проти кору. За цей час імунізували понад 8 тисяч дітей. Про це повідомили в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

      Аби запобігти такій небезпечній хворобі, як кір, слід вчасно захистити організм дитини. На цьому наголосила начальниця відділу департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Наталія Шмалько:

      – Кір – гостре вірусне захворювання, яке супроводжують висипи на шкірі та запалення дихальних шляхів. Недуга ослаблює імунітет. Може призводити до важких ускладнень.

      Відповідно до Календаря профілактичних щеплень, вакцинацію від кору роблять двічі: у 12 місяців і 6 років. Втім надолужити пропущене можна і пізніше.

     Імунізуватись можна тільки після огляду сімейного лікаря або педіатра. Щеплення проводять безоплатно.

     Як зазначають у Центрі громадського здоровʼя, кір небезпечне і вірусне захворювання, що швидко поширюється. За статистикою, 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

      Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору поширюється під час кашлю або чхання, тісних контактів з хворим. Він лишається дієздатним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за 4 дні до і стільки ж після появи у неї висипу.

      Інкубаційний період кору становить від 1 до 2 тижнів.

      Симптоми кору:

    1. Значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів.
    2. Можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік.
    3. За кілька днів з’являється висип спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

     Лікарі закликають за перших симптомів хвороби негайно звертатися до лікаря!

     Ускладнення кору можуть бути вкрай серйозними, особливо у дітей віком до 5 років. Хвороба може призвести до запалення середнього вуха (отит), дихальних шляхів (бронхіт), пневмонії, діареї, енцефаліту, і навіть смерті.

      Захворювання на кір також загрожує здоров’ю вагітних жінок може викликати розвиток ускладнень або взагалі спричинити викидень.

      Найкращою профілактикою від кору є вакцинація. В Україні є комплексна КПК-вакцина від кору, паротиту і краснухи. Вона безпечна та ефективна.

      Медики наголошують, що імунізація — це питання національної безпеки, оскільки здоров’я громадян, усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями у країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%.

      Памʼятайте, спеціального лікування від кору немає. Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Національного календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11