Партнери збільшують військову підтримку України: підсумки 15-ї зустрічі у форматі «Рамштайн»

     19-го вересня на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині відбулося чергове засідання Контактної групи з оборони України. У ній взяли участь представники оборонних відомств з понад 50 країн Європи та світу. Це вже 15-а зустріч у форматі «Рамштайн». Цього разу Україну представляв новий міністр оборони Рустем Умєров. Про це повідомляють у Міністерстві оборони України.

     На зустрічі Контактної групи вступне слово взяв міністр оборони США Ллойд Остін:

     – Зараз, коли ми зустрічаємося тут, українські війська ведуть важку боротьбу за повернення своєї суверенної території від окопаних російських загарбників. Контрнаступ України продовжує впевнено просуватися вперед. І хоробрі українські війська проривають міцно укріплені рубежі російської армії агресії. Прогрес України є свідченням бойового духу її народу. Але нещодавні досягнення України також залежать від вирішальних можливостей, наданих членами цієї Контактної групи. І наша спільна відданість буде життєво важливою під час поточних битв – і на довгому шляху попереду. Загалом США та глобальні партнери України виділили понад 76 мільярдів доларів прямої безпекової допомоги для оборони України.

     У ході «Рамштайну» учасники вкотре підтвердили свою підтримку України та оголосили пакети безпекової допомоги. Здебільшого вони направлені на посилення протиповітряної та протиракетної оборони, авіаційної підтримки, а також маневру і подолання інженерних перешкод на полі бою.

Німеччина оголосила деталі нового пакету допомоги Україні на 400 мільйонів євро

     Він містить:

    • 200 бойових броньованих машин MRAP;
    • 50 надводних дронів;
    • 30 тисяч артилерійських розривних боєприпасів калібру 155 міліметрів;
    • близько 3800 димових боєприпасів для 155-міліметрової артилерії;
    • 105 000 вибухових, димових і мінометних боєприпасів калібру 120 міліметрів;
    • 480 мінних ракет АТ2 для посилення загороджувальних можливостей за допомогою мін дистанційного розгортання;
    • системи розмінування, інженерні та евакуаційні машини;
    • зимовий одяг, генератори тепла та електроенергії.

     За словами держсекретарки Міноборони Німеччини Семтьє Меллер, обіцяне обладнання має надійти в Україну якомога швидше:

     – Німеччина продовжує твердо стояти на боці України. Країну потрібно продовжувати підтримувати, особливо в найближчі місяці, тому що буде важко.

Латвія надішле Україні додаткову військову підтримку

      Вона включає найнеобхідніше:

    • додаткові міномети;
    • системи ППО;
    • боєприпаси великого калібру.

     Україна мусить перемогти і вона переможе! — впевнений новий міністр оборони Латвії Андріс Спрутс.

Велика Британія надасть ще десятки тисяч артилерійських снарядів

      – Великобританія поставила в Україну понад 300 тисяч артилерійських снарядів і має намір доставити ще десятки тисяч артилерійських снарядів цього року, – оголосив міністр оборони королівства Грант Шаппс.

Допомога від Литви

      Міністр національної оборони Арвідас Анушаускас підкреслив, що Литва й надалі буде послідовною та підтримуватиме Україну до Перемоги.

     До пакету допомоги увійшли:

  • системи підриву;
  • радари морського огляду;
  • боєприпаси до протитанкового гранатомета Carl Gustaf.

     Орім того, зазначається, що з вересня призначені для України танки Leopard ремонтуватимуть у Литві.

Чехія вироблятиме для України зброю за фінансування Данії та Нідерландів

     Про це повідомляє Міністерство оборони Чехії.

      – Зокрема, це буде постачання додаткових танків, гаубиць, стрілецької зброї, бойових машин піхоти, засобів протиповітряної оборони та засобів електронної боротьби або боєприпасів від компаній нашої оборонної промисловості», – пояснив заступник міністра оборони Чехії Даніель Блажковец. – Київ отримає як сучасну чеську зброю, так і модернізовану техніку, яка вже є на озброєнні місцевих збройних сил. Техніка та боєприпаси будуть у так званому бойовому стані та будуть передані Україні в найближчі місяці та у 2024 році. Мета – налагодження довгострокової співпраці та підтримки Збройних Сил України.

     За його словами, у рамках першого підпроєкту 15 модернізованих основних бойових танків Т-72ЕА найближчим часом відправляться в Україну.

Створення нових коаліцій

      Україна, Естонія та Люксембург запустили ІТ-коаліцію, до якої доєдналися Бельгія, Данія, Литва та Латвія. Країни-учасники надаватимуть підтримку Силам оборони у сфері ІТ, звʼязку та кібербезпеки. Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

     Також партнери домовилися започаткувати ініціативу створення Capabilities Coalition або «Коаліції можливостей».

Танки M1 Abrams від США незабаром потраплять в Україну

      Цією новиною з радістю поділився міністр оборони США Ллойд Остін. А ще він з гордістю повідомив, що Сполучені Штати доповнюють коаліцію з підготовки українських пілотів на F-16.

      – Наша відданість Україні є не лише на час однієї кампанії. Це зобов’язання щодо довгострокової безпеки в Європі та за її межами. І це відданість нашим спільним цінностям свободи та суверенітету.

     Під час спільного брифінгу голова Об’єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерал армії Марк Міллі наголосив, що підтримка України учасниками Контактної групи втілює спільні демократичні цінності та непохитну відданість підтримці міжнародного порядку:

      – Вільних людей нелегко завоювати, а український народ вільний і він ніколи не здасться у своїй боротьбі залишитися вільним. Українці залишаються непохитними зі сталлю в хребті та мужністю у жилах, і вони мають широку підтримку Сполучених Штатів і міжнародної спільноти. Ми залишатимемося відданими настільки довго, наскільки це буде потрібно.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11