На Дніпропетровщині є випадки сказу серед тварин. Що робити у разі укусу?

     У 2023-му році на Дніпропетровщині виявили 22 випадки сказу серед тварин. Найчастіше в нашій області хворіють руда лисиця та вовк. Проте недуга зустрічається і серед домашніх улюбленців, зокрема котів і собак. У зоні ризику від укусів тварин цьогоріч опинилося 59 людей. На щастя, всіх постраждалих вчасно імунізували, тож обійшлося без зараження. Як вберегтися від підступної хвороби, обговорювали на брифінгу в обласній військовій адміністрації.

      – Щороку в світі більш ніж 55 тисяч людей хворіють на сказ. В Україні теж фіксують поодинокі випадки. Останній на Дніпропетровщині підтвердили ще у 2017-му. Але це не привід бути легковажним. Сказ – смертельно небезпечна хвороба. Якщо вас вкусила тварина, слід негайно звернутися до лікаря, – наголосила завідувачка відділення Обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова.

     У разі укусу ще перед візитом до лікаря слід негайно знезаразити рану!

     Це можна зробити у простий спосіб:

    1. Промити місце укусу мильним розчином і водою.
    2. Краї рани обробити 70% спиртом або розчином йоду (5%).

     Протягом двох тижнів потерпілому повинні зробити щеплення.

       Підступність інфекції полягає у тому, що вона має тривалий інкубаційний період. В середньому три місяці. Термін може зменшуватися до тижня або, навпаки, подовжуватися до року. Все залежить від глибини, кількості та місця укусу.

      – З 59 мешканців області, які мали ризик захворіти на сказ, 13 – діти. Усі пацієнти отримали лікувально-профілактичну імунізацію. І, на щастя, цього разу обійшлося. Саме для малих інфекція найбільш небезпечна. Піклуйтеся, щоб вони не контактували з бродячими тваринами, – радить Галина Шамичкова.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11