Військовий облік жінок. Що зміниться з 1 жовтня?

З 1-го жовтня українські жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку і стануть військовозобов’язаними. Про це повідомив нардеп Федір Веніславський.

За словами народного обранця, в Україні й надалі триватиме планова мобілізація. Але буде розширений перелік осіб, які можуть бути призвані до лав ЗСУ. До нього, починаючи з 1 жовтня, ввійдуть всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.  

При цьому взяти на облік можуть жінок, якщо вони придатні до проходження служби за віком (до 60 років) та станом здоров’я (це визначає військово-лікарська комісія).

Стати на військовий облік можна у територіальному центрі комплектування. Для цього потрібно прийти з паспортом, дипломом про медичну освіту та довідкою з місця роботи.

Військовозобов’язані жінки мають ті самі обов’язки, що й чоловіки. Вони повинні:

  • ставати на військовий облік;
  • проходити підготовку до служби;
  • повідомляти військкомати про зміну місця реєстрації/проживання, сімейного статусу, інвалідності.

Жінки-медики, які не звернуться до центрів комплектування протягом 1 місяця після закінчення медичного вишу, отримають штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень. Також штрафи передбачені для керівників підприємств, де є не обліковані військовозобов’язані жінки.
Водночас жінки інших спеціальностей також можуть стати на облік, але добровільно. Наприклад, жінка-хімік може стати на облік, оскільки ця спеціальність споріднена з військово-обліковою спеціальністю хімічного захисту. При цьому постановка на облік не означає автоматичну мобілізацію.

Важливо наголосити, що всі військовозобов’язані – незалежно від того, жінка це чи чоловік, отримують повістки й можуть бути мобілізовані тільки тоді, коли цього потребує план мобілізації й необхідні люди для формування нових підрозділів або поповнення втрат, – зауважив нардеп.

Народний обранець також додав, що наразі Верховна Рада не планує розширювати перелік спеціальностей для обов’язкової постановки жінок на військовий облік.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11