Президент відзначив лауреатів премії «Національна легенда України»

Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська взяли участь у врученні відзнаки глави держави «Національна легенда України». Цього року її присудили вісьмом людям, деяким із них посмертно. Про це повідомили в Офісі президента.

Довідка. Відзнаку «Національна легенда України» отримують патріоти, які зробили вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоров’я, а також за активну благодійну та громадську діяльність, особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служіння українському народові.

Перша урочиста церемонія вручення відзнаки Президента «Національна легенда України» відбулася 22 серпня 2021 року, в переддень 30-річчя незалежності України. З початком повномасштабного вторгнення рф відзнакою почали вшановувати тих, хто своєю працею рятує, захищає та забезпечує життя: військових, медиків, волонтерів, енергетиків, працівників «Укрзалізниці», які здійснювали евакуацію.

Цьогоріч серед відзначених були:

  • Дмитро «Да Вінчі» Коцюбайло – молодший лейтенант, командир 1-го ОМБ «Вовки Да Вінчі» ЗСУ. З 2014 року він брав активну участь у боях. Перший доброволець, якому надали звання Героя України. 7 березня 2023 року він загинув у боях за Бахмут.

  • Андрій Сірко – нейрохірург, керівник Центру церебральної нейрохірургії Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова. Особисто провів понад 700 унікальних, надскладних операцій, які врятували життя українським військовим.

  • Ірина Гук – волонтерка, керівниця фонду Leleka Foundation. З 2014 року жінка займається тактичною медициною, а саме постачанням критично важливих медичних засобів.

  • Фумінорі Цучіко – японський волонтер. З початком повномасштабного вторгнення він спеціально приїхав в Україну, щоб підтримати тих, хто був змушений жити в харківському метро, переховуючись від обстрілів. Власним коштом відкрив кафе, у якому організував щоденне безоплатне харчування.

  • Альбіна Дерюгіна – українська тренерка з художньої гімнастики, заслужена тренерка України. Організувала в Києві школу художньої гімнастики «Школа Дерюгіних», яка набула світової популярності. Її вихованці – олімпійські чемпіонки.

  • Андрій Цаплієнко – заслужений журналіст України, військовий кореспондент, ведучий і сценарист. З 2014 року активно знімає ексклюзивні матеріали про війну в Україні та відвагу українських воїнів.

  • Володимир Летенко – енергетик з Краматорська, інженер з експлуатації лінійної частини магістрального газопроводу. Через влучання ракети в газову трубу сталася пожежа на газогоні, що веде до ГРС Вуглегірської ДРЕС. Володимир під обстрілами зупинив викид газу та врятував життя людей.

  • Тарас Петриненко – музикант, співак, композитор, поет, народний артист України. Автор пісні «Україна», яка довгий час допомагала національній консолідації українського суспільства.

На завершення церемонії Володимир Зеленський зауважив, що всі відзначені є справжнім скарбом нашої держави. Очільник країни також наголосив на важливості збереження їхнього надбання, адже після Перемоги над ворогом таланти мають передаватися від одного покоління до іншого. Дякуємо всім Героям України, завдяки яким ми – Вільні і Незалежні!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11