Спростовано фейк роспропаганди про нібито заборону виїзду за кордон для українських підлітків

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI спростував фейкові повідомлення стосовно неможливості виїзду підлітків за кордон. Їх створювала та розповсюджувала роспропаганда.

Яку дезінформацію цього разу злив ворог у мережу і яка ж насправді реальна ситуація, дізнавайтеся далі.

Російські Telegram-канали зробили вкид в інформаційний простір України про те, що нібито «Верховна Рада вдається до жорстких заходів через страх, що через мобілізацію в Україні закінчаться дорослі чоловіки, тому підліткам від 16 до 18 років заборонять виїзд із країни». Звісно, це брехня.

Разом з тим, російські пропагандисти апелюють до Проєкту Закону «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав дітей при тимчасовому виїзді за межі України» №9480, зареєстрованого 11 липня 2023 року.

Правда полягає у тому, що цей законопроєкт має на меті захистити права дітей, які виїжджають за межі України, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Наприклад, підліткам віком від 16 до 18 років пропонують дозволити перетинати кордон:

  • лише у супроводі одного з батьків та за згодою іншого;

  • у супроводі довіреної особи; або, якщо йдеться про дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, – з дозволу органу опіки.

Тобто, цей законопроєкт ні що інше, як пропозиція обмежити лише самостійний виїзд підлітків за кордон для уніфікації з правилами соціальних служб країн ЄС. До мобілізації він не має жодного відношення.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11