Ольга Цупіло: «Якщо хочеш запалити вогонь у серцях інших, спершу треба щоб він горів у тобі самій»

Недарма кажуть, що талановита людина талановита у всьому… І в цьому ми ще раз переконались, коли знову познайомились з дівчиною, з якою вже багато років працюємо в одній команді. Про свою чарівну колегу, яка ніколи в житті не здається і не зупиняється на досягнутому, ми знали як спокійну, урівноважену професіоналку своєї справи і досить творчу особистість, яка вже давно пише власну поезію. Війна акумулювала її внутрішні сили, які дали змогу започаткувати ще одну справу свого життя. У нашій публікації мова піде про провідного інженера з організації праці і заробітної плати Покровського ГЗК Ольгу Цупіло. У свої 18+ років вона прекрасно сформована і чудово виглядає. Власним секретом готова поділитись і з вами.

Ще до цієї бесіди з Олею ми захоплювались її тренуваннями на пілоні. Погодьтесь, що пілонний спорт – це заняття не для тих, хто хоче легко та невимушено покращити свою фізичну форму. Сам снаряд у пілонному спорті в першу чергу вимагає від людини сміливості та надзвичайної сили, яка б допомогла стати єдиним цілим зі снарядом. І в Олі це вийшло.

Пілонний спорт запав мені в душу, надихала до занять і донечка Кіра, яка займалась разом зі мною. Тут я отримувала і розтяжку, і напругу м’язів всього тіла. Мені ці заняття надавали фізичних та моральних сил. Хочу зробити акцент на тому, що пілонний спорт включає в себе багато вправ на розтяжку. Крім того, що ходила до залу, я ще й самостійно цікавилась розвитком цього спорту в Інтернеті. Хотілося повторити складні елементи, які я бачила на відео, фото пілонників із досвідом, – розповідає Ольга.

Але з початком повномасштабної війни, яка вже другий рік поспіль точиться на території всієї України, у кожному з нас щось зламалось, якийсь механізм дав збій. Витримувати все це психологічне навантаження просто не вистачало сил, тому обов’язково треба було шукати для себе якесь заняття, котре допомагало б відволікатись, відновлювати сили, знайти себе в якійсь новій справі. І наша співбесідниця знайшла:

Для мене завжди було цікаво шукати себе, знайти справу для душі. Ну і пошук себе – це мабуть найстрашніше, страх у тому, щоб знайти в собі на це сили, побороти власне Я. Адже робити те, що від тебе очікують, це вже нікому не цікаво. Поштовхом для заснування своєї справи для мене стала нестабільна і тривожна ситуація в нашій країні. В якийсь момент я зрозуміла, що треба відволікатись і переключитись. Я перестала так сильно акцентувати увагу на військовій ситуації. Стала не просто сидіти і нервувати, а шукати інші шляхи для розвантаження та руху вперед. Почала для себе шукати плюси і в фізичному, і в психологічному, і в матеріальному аспектах.

Якось гортаючи сторінки Інтернет-мережі, звісно, і ті, що пов’язані із спортивними вподобаннями, Оля натрапила на навчання зі стречінгу (розтяжки). Спочатку вона спробувала осягнути цю спортивну науку самостійно. Для цього пройшла 14-денний марафон, займаючись з 4-разовою чемпіонкою світу з гімнастики Наталією Татарінцевою. У той період цілеспрямована і наполеглива жінка поставила перед собою мету: якщо зможе пройти це сама, то точно вийде допомагати й іншим людям.

І я вам хочу сказати, що за 14 днів мені практично вдалося сісти у фігуру шпагату. Крім цього, розтяжка всього тіла позитивно вплинула на мої відчуття і загальний стан організму, тому мені хотілося розвиватися далі у цьому напрямку. Я ще раз із задоволенням, але вже самостійно, пройшла марафон. Мої результати стали ще кращими. Помітила це і стосовно гнучкості спини, шийного, грудного та поперекового відділу. Мені цей стан сподобався, я відчула в собі сили і вирішила заглибитись у заняття, – з ентузіазмом ділиться своїми враженнями Оля.

Далі в житті цієї наполегливої жінки сталося селяві. За іронією долі, наставниця Ольги з пілонного спорту, яка вже бачила в ній тренерський потенціал, запропонувала вести розтяжку. Наша героїня загорілась цією неочікуваною для неї пропозицією, але одночасно розуміла, що має належним чином підготуватись до такої відповідальної місії.

Я загорілась, почала шукати курси тренерської підготовки. Закріпили за мною викладача і протягом 2,5 місяців я проходила навчання, паралельно – пробувала себе в ролі тренера практично. По закінченні курсу, я успішно здала іспити і отримала сертифікат, який дозволяє мені вести тренерську діяльність, – зазначає наша співбесідниця.

Але на цьому креативний і відповідальний тренер не зупинилась. Вона продовжила вдосконалювати свої викладацькі якості, розширювати діапазон знань і вмінь для того, щоб ділитись ними з іншими.

Далі в академії спорту Татарінцевої я пройшла курс «Здорова спина, гарна постава». Також засвоїла 20-денний курс із гнучкості з урахуванням раціону харчування. Зареєструвалась на ще один 8-тижневе навчання у школі шпагату. Наступний етап – біомеханіка. Простими словами, вона навчає, як треба розтягувати потрібні місця, щоб не боліли інші. Тобто, я не зупиняюсь, мені хочеться рухатись вперед для того, щоб пізнавати нове і ділитись зі своїми дівчатами. Є ще плани від А до Я навчитись тому, як стати гарним тренером, – ділиться Оля.

Ольга Цупіло розповіла про те, що кожен з нас щоденно стикається з розтяжками, щохвилинно і навіть щосекундно, коли ми рухаємось, нахиляємось, тягнемось за чимсь вверх. А спеціалізовані заняття систематизують і розвивають можливості нашого організму. До речі, від Олі ми дізнались ще один цікавий факт про стречінг: виявляється, що це єдиний вид спорту, який підтримують лікарі! Обмеження для занять діють тільки для людей, які мають серцево-судинні захворювання і ГРВІ у гострій стадії.

Зараз у тренера зі стречінгу Ольги Цупіло тренується вже понад 10 дівчат. Вікова категорія у цьому виді спорту не обмежена. Оля, як вихована людина, не запитує у своїх підопічних про вік, але все ж таки діапазон ми з нею приблизно визначили – від 10 до 50 років.

Зазвичай заняття зі стречінгу розпочинаються з розминки, щоб добряче розігріти всі м’язи та суглоби. А потім вже приступають до основної частини, з індивідуальним підбором вправ для кожної дівчини. Одне заняття під релаксуючу музику, з повним комплексом необхідних для розтяжки спортивних засобів, триває протягом години. Атмосфера в залі дуже затишна, оформлена у сучасному стилі. Під час тренувань важливо те, що Оля не просто спостерігає, як дівчата виконують її завдання, а й робить все разом з ними. Ви запитаєте, звідки я все це знаю? Я не просто чула розповідь про заняття стречінгом, а була присутня на одному з них. Чесно кажучи, і самій закортіло потягнутись у невимушеній атмосфері. Для чого цим займаються дві мами з Покрова – Юлія та Альона, ми запитали у них особисто – кардинально різні особистості, які зустрілись в одному залі, але із зовсім різними завданнями для себе.

Юлія працює вчителем, тому їй у повсякденному житті доводиться багато часу проводити на ногах або сидячи. Говорить, що це – постійне напруження на суглоби, створює певний дискомфорт для організму, який ніби застигає у таких положеннях, і потім дуже важко набрати ритм. Як наслідок болить спина та ноги. Плюс до цього, Юлія має проблеми з опорно-руховим апаратом, які поступово вирішує за допомогою стречінгу.

Я вже два місяці тренуюсь з Ольгою. Одразу скажу, що якихось успіхів, досягнень від себе не чекаю, займаюсь для підтримки фізичної форми. Коли вперше прийшла до Олі, мені тут дуже сподобалось, до всіх вона застосовує індивідуальний підхід, дуже уважна, завжди дасть слушну пораду. Особисто у мене є незначні проблеми з опорно-руховим апаратом. Можу сказати, що після декількох занять розтяжки мені однозначно легше стало, самопочуття і настрій покращились. Тренування дуже допомагають зміцнити тазостегнові суглоби. Після занять я дуже добре почуваюсь. Важливо і те, що тренування допомагають відволіктись від сумних думок. Дочка займається разом зі мною, а їй всього 10 років. Це для мене додатковий стимул.

Другу дівчину, з якою ми познайомились на занятті стречінгу, просто не зупинити. Вона завжди кудись біжить і при цьому абсолютно все встигає. Знайомтесь – Альона, мама двох діток, 4 і 9 років, працює фахівцем з якості на заводі Procter & Gamble, але при цьому встигає займатись танцями (хілс, на підборах) і ходити на розтяжку з головною метою, якої прагне досягти – сісти на шпагат. І, скажу я вам, у цієї молодої дівчини-енерджайзера доволі добре виходить. Говорить, що її швидкий прогрес – це величезна заслуга Олі.

Для танців мені дуже потрібна розтяжка, бо коли робиш деякі елементи, то розумієш, що не вистачає гнучкості для виконання на 100%. Щоб виправити ситуацію, я почала шукати тренера, який мені допоможе. Коли потрапила до Олі, зрозуміла, що це те, що я шукала. У неї – індивідуальний підхід, мені подобається, як вона підбирає всі програми. Тим паче, вона сама подолала тернистий шлях, щоб сісти на шпагат, тому з власного досвіду знає, як цього досягти. Хочу підкреслити, що за один місяць занять ми з тренером вже маємо вагомі успіхи. Мені подобається і те, що у разі виникнення проблеми, вона завжди прагне допомогти, але не просто, а дієво. Для цього консультується зі своїми колегами, запитує, тримає руку на пульсі. Застосовує цікавий підхід, готує оригінальні вправи для нас, а не просто так якісь стандартні. Мені розтяжка допомагає тримати себе в тонусі, ми ж не тільки на шпагат сідаємо, а й усе тіло розтягуємо, після цього стає легше у повсякденному житті. Навантаження я всі переношу легше. Коли тіло працює, це дуже класно. Я завжди, навіть, коли втомлена, приходжу на тренування, отримую заряд позитивних емоцій і відчуваю себе краще, і фізично, і морально. Заняття дуже допомагають відволікатись від навколишніх проблем.

Ну що, зацікавились? Я, наприклад, так. Тепер дуже важливо перебороти себе, налаштувались – і в бій – за подоланням проблем з суглобами, м’язами, внутрішніми тарганчиками, які у кожного з нас точно є, і за позивтинм настроєм. Його ви точно знайдете на заняттях стречінгом.

Головне, як каже тренер Ольга Цупіло, не треба боятись. І запам’ятайте ще таку істину від мудрої наставниці:

Кожна людина повинна порівнювати себе тільки з самим собою, бо вона – найсильніший суперник для себе.

Хочете подолати свого головного суперника, тоді приходьте на розтяжку за адресою: м. Покров, вул. Героїв України, 14. Більш докладно про цей унікальний вид спорту читайте і дивіться на сторінці в Instagram.

Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11