Перші рішення саміту НАТО: Україна вступатиме в Альянс за прискореною процедурою, а її Захисники отримають літаки F-16 та далекобійну зброю

     У Вільнюсі 11-го липня офіційно розпочався дводенний саміт НАТО. На ньому присутній Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська.

     Під час саміту НАТО Глава нашої держави виступив з потужною промовою. Він наголосив, що приїхав на саміт з вірою у НАТО. Знаково, що під час виступу Президента України підняли український прапор з Бахмуту, як знак свободи, а битву за Бахмут очільник країни назвав «однією з найбільш визначальних битв за свободу в Європі».

     – Український прапор, хоч і побитий кулями, але живий, гордий та вільний означає, що й кожен прапор націй Європи буде живим та вільним! Російські амбіції будуть в руїнах! Всі ми заслуговуємо на впевнене рішення, яке очікує кожен український воїн, кожен громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина! Хіба це завелике бажання?! НАТО дасть Україні безпеку! Україна зробить НАТО сильніше! – підкреслив Володимир Зеленський.

      Також він застеріг: «ніколи й нікому не можна озиратися на москву».

     Україну приймуть до НАТО за прискореною процедурою – без плану дій щодо членства (ПДЧ). Про це заявив на брифінгу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

     – Перше це багаторічна програма допомоги України, яка допоможе перейти від радянської системи до системи НАТО. Далі Рада НАТО-Україна, де ми будемо зустрічатися, як рівні, сказав генсек НАТО. Ми ще раз заявляємо, що Україна стане членом НАТО. Для України це складатиметься з одного кроку, а не з двох. Ми, коли дійдемо згоди серед членів НАТО, видамо запрошення Україні. Це чіткий шлях до членства України в НАТО.

     Офіційно сформовано коаліцію з підготовки пілотів та персоналу для винищувачів F-16. За інформацією Міністра оборони Олексія Резнікова, 11 держав-партнерів та Україна підписали меморандум із визначенням умов коаліції з підготовки F-16 для Військово-повітряних сил України. Навчання розпочнеться в серпні на тренувальній базі в Румунії.

     Франція передасть Україні далекобійні ракети. Президент Франції Еммануель Макрон на відкритті саміту НАТО у Вільнюсі заявив, що його країна таким чином підтримає контрнаступ Сил оборони України.

     – Щоб ми могли дати українцям можливість завдавати глибоких ударів, зберігаючи ясність і послідовність нашої доктрини, ми вирішили поставити нові ракети, – сказав президент Франції.

     Німеччина надасть Україні новий пакет військової допомоги на 700 мільйонів євро.

Він включає:

    • 2 пускові установки Patriot,
    • 25 танків Leopard,
    • 5 танків Bergepanzer 2,
    • 40 додаткових бойових машин піхоти Marder,
    • розвідувальні БПЛА,
    • засоби протидії безпілотникам,
    • 20 тисяч артилерійських і 5 тисяч 155-мм боєприпасів,
    • інші озброєння.

     – Ця військова підтримка відповідає пріоритетам України: протиповітряна оборона, танки, артилерія… За допомогою цього ми робимо важливий внесок у зміцнення стійкості України, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

     Велика Британія надасть Україні допомогу у розмірі 65 млн доларів для ремонту техніки та створення військового реабілітаційного центру. Про це оголосили у британському уряді.

     У рамках нового пакету допомоги, який обговорюють на саміті НАТО, Велика Британія та члени G7 також нададуть Україні тисячі додаткових боєприпасів для Challenger 2 та понад 70 бойових машин і машин матеріально-технічного забезпечення.

     – Ці програми фінансуватимуться через Комплексний пакет допомоги НАТО Україні та підтримуватимуться спеціалістами з реабілітації з усього Альянсу, йдеться у заяві британського уряду.

     Норвегія посилить військову підтримку України. Країна має наміри збільшити військову допомогу Україні на 240 млн доларів. Про це заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере:

     – У 2023 році Норвегія виділить 300 мільйонів норвезьких крон (22 мільйони доларів), а загалом за п’ять років – 1,5 мільярда норвезьких крон. Це чіткий сигнал нашої довгострокової підтримки зусиль України щодо проведення реформ, який ще більше наблизить Україну до Альянсу, – зазначив норвезький прем’єр.

     На саміті НАТО президент США Джо Байден підтвердив, що країни-члени Північноатлантичного Альянсу досягли єдиного погляду щодо інтеграції України до складу Альянсу.

     Вдячні країнам-учасницям за дієву підтримку України! Продовжуємо боротьбу за нашу спільну свободу та мирне майбутнє разом зі світовою спільнотою.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11