Ситуація на ЗАЕС напружена. Що про це говорять на офіційному рівні та які препарати треба мати в аптечці?

Вже понад рік Запорізька атомна електростанція захоплена окупантами. На стратегічному об’єкті постійно перебуває особовий склад і військова техніка, яку загарбники зберігають у машинних залах і час від часу виводять на позиції для обстрілу мирного населення Нікопольщини. Яка ситуація наразі на станції та які загрози несуть дії окупантів? Давайте розбиратися разом.

Перш за все слід відзначити, що на ЗАЕС постійно працює моніторингова місія МАГАТЕ, котра повинна стежити за тим, щоб територія та майданчик атомної станції не використовувалися як військова база, на них не здійснювалися атаки, а також не відбувалося переривання зовнішніх джерел електропостачання. Проте знеструмлення АЕС відбуваються постійно. Окрім цього, протягом тривалого часу вороги завозили на ЗАЕС вибухівку.

Ситуація вкрай нестабільна, окупанти замінували станцію

У травні 2023 року була оприлюднена інформація про те, що окупаційні війська розмістили в приміщенні турбінного відділення четвертого енергоблоку окупованої Запорізької АЕС вибухівку. Також вони майже повністю знищили систему аварійної готовності й реагування на станції.

Ми вже повідомляли про те, що 22 червня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, відвідавши ЗАЕС, наголосив, що ситуація там є вкрай нестабільною. Цього ж дня Президент України Володимир Зеленський заявив, що розвідка отримала інформацію про ймовірність здійснення терористичного акту на станції з боку російських військових, який може спричинити викид радіації. Також глава держави наголосив, що світ має достатню силу, щоб запобігти будь-яким радіаційним інцидентам і тим більше – радіаційній катастрофі.

Міністерство закордонних справ України звернулось до міжнародної спільноти, зокрема, до Групи Семи та Європейського Союзу, аби ті вжили термінових заходів задля недопущення ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС. А ось Міністерство внутрішніх справ, очолюване Ігорем Клименком, розгорнуло штаби для допомоги, а також організувало навчання з ліквідації наслідків можливого теракту росіян на Запорізькій атомній електростанції для рятувальників.

рф може вчинити теракт на ЗАЕС

25 червня очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій атомній електростанції.
– Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз, – зазначив посадовець.
За словами Буданова, російські війська розмістили техніку з вибухівкою біля 4 із 6 енергоблоків Запорізької атомної електростанції.
План теракту на ЗАЕС повністю розроблений та затверджений. Для прискорення катастрофи вони можуть використати технічні засоби, – заявив керівник ГУР.
Водночас, за його оцінкою, існує ризик того, що москва може здійснити атаку на ЗАЕС із витоком радіації як «превентивний захід», аби зупинити наступальну операцію України та заморозити лінію фронту в нинішньому вигляді.

Світ має реагувати рішуче!
У свою чергу, Президент України Володимир Зеленський вважає, що світ приділяє недостатньо уваги російській загрозі на Запорізькій атомній електростанції. Про це він сказав у традиційному відеозверненні.
Увага світу до наявної російської загрози на Запорізькій станції, на жаль, поки недостатня. Як була недостатньою і реакція на російський підрив Каховської гідроелектростанції та свідоме намагання російських терористів влучити в дамбу іншого водосховища у Кривому Розі, – заявив Президент.
Він зазначив, що під час телефонних розмов із Президентом Сполучених Штатів Джо Байденом, Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, Президентом Польщі Анджеєм Дудою він повідомив партнерам інформацію, яка є в української розвідки, про російський сценарій з мінуванням Запорізької АЕС.
За словами глави держави, сценарій з мінуванням ЗАЕС очевидно вже затверджений для терористів.
Маємо й мусимо зробити – всі разом у світі – цілком конкретні кроки, щоб не допустити будь-яких радіаційних інцидентів, – наголосив Володимир Зеленський.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу, яке відбулося 23 червня, закликав країни серйозно поставитися до загрози ядерного теракту на Запорізькій АЕС з боку російської федерації.
Підрив Каховської ГЕС показав, що окупанти готові використовувати тактику випаленої землі у відповідь на погіршення військової ситуації на захоплених землях, які вони навряд чи можуть утримати, – заявив Кислиця.
Він закликав міжнародну спільноту серйозно поставитися до загрози цього акту ядерного терору та збільшити тиск на росію, щоб запобігти цим подіям. Представник додав, що також слід внести обмежувальні заходи щодо ядерної галузі та воєнно-промислового комплексу рф.
Сергій Кислиця наголосив, що якщо росія реалізує цей злочинний задум, то вибух з витоком радіації завдасть шкоди принципам статуту ООН та буде відчуватися по всьому світу.

Що робити людям у випадку аварії?
Міністерство охорони здоров’я пояснило українцям, що має бути в їхній аптечці на випадок ядерної аварії. Це попередження стосується лише мешканців 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС.
Отже, за МОЗ, в аптечці повинні бути:
⦁ 1. Калій йодид.
Препарат використовується, щоб при аварії на ядерних об’єктах зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитовидну залозу.
Приймати йодид калію потрібно тільки після офіційного оповіщення від місцевих органів виконавчої влади та ДСНС через ЗМІ. Оптимально прийняти препарат після оповіщення за шість і менше годин до надходження радіоактивної хмари, але препарат залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» і через шість годин після нього.
⦁ 2. Алюмінієво-антацидні сорбенти.
Активна речовина – найчастіше гідроксид алюмінію використовують для прискорення нейтралізації, зв’язування і виведення радіонуклідів з організму і, таким чином, зниження ризику здоров’я внаслідок їх надходження.
⦁ 3. Альгінати.
Активна речовина – альгінат натрію. Він створює захисний бар’єр на поверхні рідкого вмісту шлунка. Цей бар’єр запобігає всмоктуванню небезпечних речовин організмом.
Маска.
Засіб фізичного захисту для зменшення потрапляння в організм небезпечних речовин.

Як бачимо, ситуація на ЗАЕС напружена. Але попри це, стараємось не впадати у паніку. Посадовці радять зібрати тривожні валізки на крайній випадок. Тим часом, ні на мить не припиняємо вірити в ЗСУ та у те, що все ж таки найгіршого сценарію розвитку подій на найбільшій в Європі атомній електростанції не відбудеться. Тримаємося разом і продовжуємо крокувати вперед!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11