Україна змушена імпортувати електроенергію з ЄС. Є потреба в економії

Для покриття дефіциту генерації в енергосистемі наша держава зараз імпортує електроенергію з Румунії та Словаччини. Україна має потребу в енергоресурсі під час вечірніх годин-пік. Про це повідомляє пресслужба НЕК «Укренерго».

Загальна ситуація в українській енергосистемі

Згідно з інформацією від енергопостачальної компанії «Укренерго», через пошкодження та окупацію Україна втратила 27 гігаватів потужностей генерації.

У травні 2021 року на тимчасово окупованій території знаходилося 4 ГВт потужностей, зокрема, великі Зуївська та Старобешівська ТЕС. У 2022 році через повномасштабне вторгнення росії в окупації було вже 21 ГВт. Зокрема, це і Запорізька АЕС, яка забезпечувала близько п’ятої частини виробництва електроенергії.
Саме тому, через необхідність покриття власного споживання всередині країни, Україна припинила експорт електроенергії.

 

Дефіцит у вечірні години допомогли покрити країни-сусіди з ЄС
Днями для покриття вечірнього піка споживання енергосистема України скористалася аварійною допомогою від енергосистеми Румунії. Причиною стала нестача загальної потужності українських електростанцій. Імпорт важливого ресурсу проводився і зі Словаччини.
Як зазначили в «Укренерго», «аварійна допомога не є комерційним імпортом. Це – ситуативний спосіб швидкого реагування для балансування енергосистеми».

У зв’язку з цим, українців просять споживати електроенергію більш ощадливо, особливо у вечірні години: з 19:00 до 22:00 включно. Людей закликають перенести споживання енергоресурсу на ранок, день чи ніч та зменшити використання потужних електроприладів у зазначені часи. Тоді диспетчерам «Укренерго» буде легше тримати баланс між виробництвом та споживанням ресурсу.

Тож, давайте всі разом дослухатися до цих закликів, раціонально використовувати електроенергію та тримати і цей важливий фронт.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11