Міні-кар’єри під водою і фабрика в мініатюрі: Дільницю магнітної сепарації №2 готують до запуску у складі комбінату

Виробничий процес Покровського гірничо-збагачувального комбінату складається з великої кількості напрямів. Кожен з них виконує свою функцію, але при цьому всі вони взаємопов’язані. Кар’єри – видобувають руду, фабрики – її збагачують, а Цех з переробки шламів (ЦПШ) виробляє готовий концентрат із залишків фабричної переробки, які потрапляють у хвостосховища. Саме до цієї роботи з 1-го квітня невпинно готується колектив Дільниці магнітної сепарації №2 (ДМС №2) на чолі з начальником ЦПШ Олександром Чайківським. Днями на майданчиках підрозділу зібралась виїзна виробнича нарада під керівництвом Голови правління підприємства Сергія Шуваєва. Що обговорювали і на яких основних етапах ремонту наголошували?

Модернізація основних вузлів власними силами

ДМС №2 зупинила свій виробничий процес 1 жовтня 2022 року, як і всі фабрики комбінату. Запуск дільниці планують на 1 липня. Але цьому передує великий об’єм робіт, які виконуватимуть протягом 3 місяців. Ремонт, за словами начальника, складається з двох етапів: модернізації основних вузлів міні-фабрики (так можна називати ДМС) та гідромеханізації. Якщо порівнювати у відсотковому відношенні, то перший складає 20%, а другий – відповідно 80%. Над їх своєчасним виконанням плідно працюють бригади Ремонтно-механічного цеху (РМЦ) і власне ДМС.

У виробничому корпусі учасники наради перевірили стан справ на кожному з ремонтних етапів. Особливу увагу звернули на модернізацію системи охолодження магнітних сепараторів. Олександр Чайківський порівняв цей процес з роботою системи охолодження в машині, яка потрібна для того, щоб авто не закіпало. Поряд з цим вузлом розташовані гуркоти, які теж зараз відновлюють. Вони виконують функцію розділення шламів, видобутих з хвостосховищ, на дві гілки. Тому дуже логічно, що паралельно модернізують саме це обладнання, бо воно напряму залежать один від одного. В принципі, як і всі інші складові технологічного процесу ДМС.

На цьому етапі ремонтних робіт Сергій Шуваєв вислухав доповіді присутніх і надав відповідні вказівки щодо подальших робіт головному інженеру Юрію Коркодолі та начальнику РМЦ Георгію Бормаченку, відповідальним за цей напрям.

Підсумовуючи перший етап ремонту, Олександр Чайківський додає, що крім зазначеного, виконують ревізію всього технологічного та насосного обладнання.

Підводні кар’єри теж готують до роботи

Найцікавіший і найважчий, на наш погляд, етап підготовчих робіт пов’язаний з гідромеханізацією. До місця, де відбувається цей процес, теж відправились керівники.

– Для кращого розуміння, процес гідромеханізації можна порівняти з видобутком руди у кар’єрі, але в даному випадку він відбувається під водою. Роль екскаваторів виконують земснаряди, які забирають шлами на глибині 8-10 метрів. Звідси вони через трубопроводи потрапляють на фабрику для подальшої переробки на концентрат. Ще одна функція гідромеханізації – це подача чистої води на дільницю, що також дуже важливо для нашого технологічного процесу, – розповідає Олександр Михайлович.

За словами начальника ДМС№2, видобуток шламів з 1-го липня буде відбуватись з  двох шламовідстійників – це карта №1 Чкаловської збагачувальної фабрики з південного відсіку і карта №2. Для того, щоб ефективно виконувати цю роботу, необхідно перемістити земснаряди на відповідні місця. Як пояснює Олександр Чайківський, габарити цього обладнання можна порівняти з одно-, дво- та триповерховими будинками. Вражаюче правда! Так от, ці «будинки» спочатку треба розібрати «на цеглинки», перемістити на потрібний майданчик, знову скласти і спустити на воду, як човен. Після того, як земснаряди посядуть свої місця, вони будуть задіяні у видобутку, підготовці і подачі шламів у технологію.

Всі ці доволі складі підготовчі етапи докладно розглянули учасники виїзної наради. Сергій Шуваєв залишився задоволений побаченим. Він поцікавився, чи виконується графік робіт, також обговорив з присутніми необхідність постачання додаткових ТМЦ для ремонту. Керівник ЦПШ говорить, що терміни витримуються, тому в перспективі ДМС №2 має розпочати свою роботу у складі комбінату вже на початку другого літнього місяця.

                                                                                                                                                                                                                                   Наталія ЧЕПЕЦЬ,

                                                                                                                                                                                                                       Фото Олени ЖУРОВИЧ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11