«Укренерго» просить знизити споживання електрики у пікові години. Що сталося?

В енергосистемі значно знизився доступний обсяг потужності та резервів. Це відбувається через ремонт енергоблоків електростанцій, які зазнали ракетних атак з боку росіян. До чого ж готуватись українцям?

Енергоблоки – на ремонті, обстріли додають проблем

Енергоблоки, які наразі зупинили на ремонт, не виробляють електричну енергію, розповідають в НЕК «Укренерго». З цієї причини енергосистемі потрібно активувати всі доступні резерви для забезпечення споживачів електрикою.

Суттєвих проблем, за словами спеціалістів енергокомпанії, додають і постійні обстріли у прифронтових зонах:

– У прифронтових регіонах внаслідок російських обстрілів була пошкоджена одна з магістральних ліній електропередачі, що здійснює видачу потужності електростанції на сході країни. Ремонтні бригади «Укренерго» вже розпочали відновлювані роботи. Також у прифронтових областях під постійними обстрілами ворога знаходяться мережі обленерго.

Імпорту немає, експорт – продовжується

Якщо говорити, про імпорт електроенергії в Україну, то він зараз не відбувається. Експорт триває в Польщу та Молдову лише в ті години доби, коли в енергосистемі є надлишок потужності і українські споживачі забезпечені енергоживленням. В «Укренерго» нагадують, що існуючі технології не дозволяють зберігати великі обсяги електроенергії довгий час.

Влітку буде важче

Цього літа об’єми робіт з відновлення енергосистеми будуть більшими, ніж у попередні роки, пояснюють в «Укренерго». Адже через російські атаки пошкодження отримали всі теплові та ключові гідроелектростанції. Рінше, коли атомні блоки йшли в планові ремонти, їх компенсували потужностями великих ТЕС і ГЕС. Цього року самі ТЕС і ГЕС потребують суттєвих ремонтів після сезону масових ракетних атак, тобто компенсувати виведення в ремонт атомних блоків буде складніше.

Крім того, частина генерації – зокрема, Запорізька АЕС, низка теплових електростанцій – перебувають на тимчасово окупованій території, тому не доступні українській енергосистемі.

В сукупності маємо серйозну проблему, яку маємо вирішувати разом.

Як же кожен українець може допомогти енергосистемі пережити нелегкі часи?

На це питання відповіли в «Укренерго»:

– Допомогти енергосистемі стабільно працювати може кожен з вас, зменшивши своє споживання у вечірні години – з 19.00 до 22.00. Вимкнувши декілька електроприладів або використовуючи їх вдень або вночі, ви допомагаєте зменшити навантаження на енергосистему та полегшити її балансування.

Прості поради він енергетиків

  • за можливості, переносити використання потужних приладів з пікових ранкових та вечірніх годин на нічні, коли споживання низьке;
  • намагатись не включати одночасно потужні прилади (наприклад, бойлер та пральну машину);
  • не вмикати кондиціонер у пікові години споживання. При використанні кондиціонера – ставити його на вищу температуру, ніж ви звикли;
  • кип’ятити стільки води, скільки вам потрібно у конкретний час. Якщо у вас є газова плита –краще кип’ятити воду на ній.

– Дотримання цих принципів дозволять більш рівномірно розподілити споживання електроенергії, згладити ранковий та вечірній піки та підтримати енергетиків, які готуються до наступної зими, – зазначають в енергокомпанії.

Тож про введення графіків обмежень мова поки що не йде. Сподіваємось, що і не йтиме. Але заощаджувати все таки треба. Тим більше, ми з вами вже вміємо це робити, як ніхто інший. Тримаємо енергетичний фронт!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11