Від бронежилетів до високотехнологічної зброї: як колектив комбінату допомагає ЗСУ

З перших днів повномасштабного вторгнення росії на територію України Покровський ГЗК не стояв осторонь захисту територій Нікопольського району. Робота нашого підприємства одразу розділилась на два напрями – власне виробничу та оборонну. Значні технічні та людські ресурси були направлені на будівництво та виготовлення захисних споруд і засобів, які б могли затримати ворога у разі наступу на наш регіон. Оговтавшись від першої хвилі війни, постало питання допомоги армії. Тим паче, в рамках мобілізаційних заходів, з кожним днем все більше і більше наших колег ставали на захист Батьківщини. Тобто вже з березня 2022 року на комбінаті запрацював ще один фронт – волонтерський. За понад рік він тільки набрав своїх обертів. Керівництво і профспілка підприємства упевнені, що цю роботу не можна припиняти аж до самої Перемоги України. Чим за цей час вдалось допомогти ЗСУ, а у більшій частині – нашим колегам, які взяли до рук зброю? Відповідь на це питання докладно обговорювали адміністрація та профспілкові лідери підприємства.

З чого все починалось?

Працівники Покровського ГЗК пам’ятають, що в березні 2022 року на підприємстві був оголошений добровільний збір коштів на допомогу армії. Потім збір став більш систематичний – шляхом вирахування, за згодою працівника, його одноденного заробітку. Протягом березня-квітня всі зібрані кошти у сумі 4 млн грн напряму перераховувались на рахунок ЗСУ. Згодом наші співробітники з передових позицій почали просити допомоги у придбанні засобів захисту – бронежилетів, касок, яких на той час ще катастрофічно не вистачало на всіх військовослужбовців. Поступово волонтерська діяльність комбінату почала носити адресний напрямок. Тобто підприємство, а це ми з вами, допомагає своїм колегам, намагаючись задовольнити всі їхні запити. Аби зробити цю роботу більш прозорою, всі кошти працівників, які вони спрямовували на ЗСУ, надходять на рахунок профспілки.  А вже звідти і розподіляються за призначенням.

Хочу висловити особливу подяку нашому профкому за цю спільну злагоджену роботу. Нам було важливо, щоб не виникало сумнівів у спрямуванні коштів за потрібними напрямами. Тому ми  відпрацювали схему: всі фінансові витрати на закупівлі для армії здійснюються через профспілковий комітет. Вона на сьогодні має повну прозорість рахунків. Ми проводимо тендери на все, що купуємо, – розповідає Голова правління Сергій Шуваєв.

В цілому з перших днів повномасштабної війни і до сьогодні комбінат зібрав для української армії понад 12 млн грн: 4 млн грн – це цілеспрямовані перерахунки на ЗСУ, майже 1 млн грн –профспілкові кошти на оздоровлення і ще 7 млн грн – одноденний заробіток працівників підприємства, кожен з яких вже зробив вагомий внесок у боєздатність наших Захисників – колег, котрі пішли боронити країну. Куди ж витрачаються кошти?

Основні напрями волонтерської роботи

  1. Закупівля бронежилетів, які пройшли випробування на полігонах області.
  2. Тактичні медичні аптечки, укомплектовані всіма необхідними медикаментами, які радили туди покласти військові медики.

– Маємо багато прикладів того, коли завдяки нашим бронежилетам та аптечкам хлопці залишились живими. Це нас надихає, адже все, що ми робимо, точно не даремно, – стверджує технічний директор підприємства Віктор Бондарець.

Комплекти флісових костюмів – намагались забезпечити всіх наших працівників, хто того потребував.

  1. Автомобілі високої прохідності. Один з них навіть допомогли переобладнати під банний комплекс на колесах, що часто необхідно для військових, які живуть у польових умовах.
  2. Комплекти систем нічного бачення.
  3. Тепловізори.

А також – сонячні панелі, дизель-генератори, рації і планшети, паувербанки, радіосканери і багато-багато інших корисних речей, які допомагають нашим Захисникам успішно нищити ворога і наближати Перемогу.

– Я вважаю, що ми всі, трудовий колектив і профспілковий комітет підприємства, дуже багато зробили для армії, і наш вклад у Перемогу – значний. Одноденний заробіток – це не мало, як комусь може здаватись, це дуже багато. Я вдячний кожному працівнику комбінату, хто долучився до нашої спільної волонтерської роботи. Перебуваючи в тилу, ми з вами робимо важливу справу, будемо продовжувати її і надалі, – зазначив Сергій Павлович.

За словами керівника комбінату, на щастя, забезпечення військ державою зараз стало набагато кращим. Але всі ми розуміємо, що триває високотехнологічна війна, ведення якої вимагає і відповідного озброєння. Наші Захисники потребують дронів, яких дуже не вистачає на фронті. Комбінат вже розпочав закупівлю цих «пташок» для армії. Але в подальшому таку спільну роботу треба продовжувати. У цьому питанні адміністрація розраховує на підтримку трудового колективу. На жаль, комбінат вже втратив 11 своїх Захисників, але тих, хто залишається на полі бою, – ще досить багато. І ми можемо їм допомогти, об’єднавши зусилля заради спільної Перемоги!

                                                                                                                                                                                                                   Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11