«Безбар’єрність» як пріоритет життя у воєнних реаліях. Дніпропетровщина підтримала ініціативу

     Дніпропетровщина стала однією з перших регіонів, де відбулася конференція «Безбар’єрна Україна». В ній взяли участь народні депутати, голови громад та міст області, представники громадських організацій, люди з інвалідністю. Під час зустрічі обговорювали впровадження безбар’єрності в усі сфери життя. А для того, щоб уявлення про це поняття мали й найменші мешканці області, Дніпропетровська ОВА презентувала дитячу настільну гру про безбар’єрність.

      На Дніпропетровщині розроблений план розвитку безбар’єрності, зокрема, освітньої, суспільної, економічної, фізичної, цифрової. Про це розповів начальник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак:

     – Безбар’єрність – це вже стиль життя. Це не лише про пандуси – хоча і про них теж! Це про рівні права і можливості. Піти до басейну чи музею без подолання «смуги перешкод» – попри інвалідність. Влаштуватися на класну роботу у будь-якому віці. Отримати якісну освіту, незалежно від місця проживання. Безбар’єрність стосується кожного і має бути всюди.

     На конференції багато уваги приділялося дітям. Саме для них розробили гру «Безбар’єрність».

     – Є фішки, кубик, який потрібно кидати учасникам. Наприклад, один з ходів випадає на сільську будівлю без інтернету. Там позначка, що це не добре. Це – не безбар’єрність, – пояснила директорка департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОВА Олена Кришень.

     Гру планують випустити масовим тиражем та розповсюдити у дитячих закладах. Згодом розробити її онлайн-версію.

      На тому, що безбар’єрність важлива для наших спортсменів, акцентувала директорка регіонального центру «Інваспорт» Олена Зайцева, яка опікується паралімпійцями та дефлімпійцями.

     – Становлення спортивного руху людей з інвалідністю – це подолання бар’єрів. Важливо, аби країна стала комфортною абсолютно для кожного і кожної, – наголосила Олена Зайцева.

     Декларацію про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору до 2030 року проголосив та підписав начальник ОВА. Стратегія прийнята за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Також Дніпропетровщина отримала друкований примірник «Довідника безбар’єрності». Це унікальне мультиформатне видання зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад українською жестовою мовою.

     Україна йде шляхом демократії, основою якої є відкрите суспільство, яке живе принципами безбарʼєрності. Тобто кожен, незалежно від віку, статі, статусу, наявності особливих потреб чи будь-яких інших ознак, повинен мати доступ до всіх можливостей, відчувати повагу навколишніх та повноцінно, без перешкод, взаємодіяти із соціумом.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11