В Україні презентували Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки

     5 квітня в Національному агентстві з питань запобігання корупції відбулася урядова презентація Державної антикорупційної програми (ДАП) на 2023-2025 роки. Захід був проведений в межах антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні у співпраці з Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК). У ньому взяли участь представники Кабінету Міністрів, Верховної Ради, посольств, громадських організацій та міжнародні партнери.

     Під час вступної частини голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук акцентував, що боротьба з корупцією в Україні виходить на новий рівень через воєнний стан. Він підкреслив, що в нашій державі на це є політична воля:

      — Україна демонструє суттєвий поступ у цьому – навіть попри те, що всі ресурси держави та суспільства сьогодні спрямовані на захист від агресії рф.

     Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас зазначив, що питання щодо ДАП є надзвичайно актуальним для майбутнього України та її вступу до ЄС. Адже антикорупційна стратегія є однією з головних вимог для ухвалення рішення про кандидатство до ЄС.

      Побороти корупцію у пріоритетних сферах, таких як оборона, відновлення інфраструктури, цифровізація, земля, освіта тощо допоможе певна технологічна революція. Так вважає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він поргнозує, що це станеться у найближчі кілька років. Міністр наголосив, що цифровізація є фундаментом антикорупційної стратегії:

      — Понад 60 пунктів програми – це про цифровізацію, обмін даними, покращення даних у реєстрі тощо. Ми вже багато в цьому напрямку зробили.

      Про високу культуру цифровізації в українському суспільстві, на думку міністра, свідчить те, що наразі застосунком «Дія» користуються 19 млн користувачів.

     Корупція не повинна ставати й на шляху відбудови України. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач розповів, що в державі впроваджуються нові продукти, зокрема, це реєстр зруйнованого майна та електронна система управління відбудовою. Він наголосив на тому, що тут важливим є питання не лише електронізації процесів, а й аналізу та оцінки корупційних ризиків, що забезпечить контроль за якістю та впровадженням кожного проєкту.

      Про свідомість наших громадян у питанні боротьби з корупцією говорила керівниця НАЗК Олександра Новікова. Вона зазначила, що 61% українців не готові використовувати корупційні практики.

     Про те, що боротьба з корупцією є одним із пріоритетних завдань Уряду та, зокрема, Міністерства оборони, заявив Міністр оборони України Олексій Резніков. Тому робота у цій сфері триває безперервно.

      — Оскільки повномасштабна війна триває, ми мусимо прораховувати та реагувати на всі ризики та загрози, — зазначив міністр.

     Він стверджує, що корупція має не лише юридичний сенс та порівнює її з корозією та поїданням системи.

      — Нам слід бути сильними на всіх фронтах, зокрема на фронті боротьби з корупцією, — наголосив очільник оборонного відомства.

     Корупція — підступний ворог, який руйнує державу зсередини. Цього не можна допускати, особливо тоді, коли наші Захисники ціною життя та здоровʼя боронять Україну від російських загарбників. Сподіваємось, що нова Державна антикорупційна програма сприятиме успішному реформуванню, розвитку та відбудові нашої країни.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11