Військові закликають не ширити інформацію, якою може скористатися ворог

     З початку повномасштабного вторгнення росії, українців активно закликають зберігати інформаційну тишу в соціальних мережах. Наприклад, не публікувати фото з місця влучання ракет, не писати деталей про обстріли, аби мимоволі не коригувати вогонь ворога. Звісно, страшні злочини окупантів викликають злість та обурення, особливо в очевидців подій. Але гнівні пости разом з фото наслідків прильотів можуть бути використані ворожою розвідкою, яка відіграє не останню роль в російсько-українській війні. Як показує гіркий досвід, і досі не всі українці усвідомлюють серйозність таких застережень та системно ширять на своїх сторінках небезпечні пости. Про це написав керівник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

     — хх.хх.2023 року окупанти вчергове здійснили обстріл території району. В офіційних джерелах щодо цих подій інформація обмежена. Натомість соцмережами (Фейсбук, Телеграм, Інстаграм) ширяться фото та публікації, котрими діляться навіть жителі сусідніх населених пунктів. На жаль, подібне відбувається системно.

     Посадовці відразу прибувають на місця атак, передають відомості обласному керівництву. Однак в офіційних джерелах інформація викладається лише частково.

     Євген Євтушенко пояснює, що на те є вагомі причини:

     – Відомості щодо бойових дій та їх наслідків публікуються в обмеженому вигляді не тому, що влада приховує від людей інформацію (один з поширених в суспільстві міфів), а тому, що подібні публікації допомагають ворогу планувати і здійснювати наступні акти агресії. Мова йде про так звану OSINT розвідку – збір розвідувальних даних на основі відкритих джерел. В нинішній війні цей метод, за різними оцінками, надає ворогу від 30 до 50 % потрібної інформації.

     За словами Євгена В’ячеславовича, OSINT дозволяє перевіряти розвіддані, отримані від агентурної мережі, визначати напрямки та локації для додаткової розвідки, планувати нанесення ударів тощо.

     – У випадку ракетних ударів це дозволяє ворогу отримати інформацію, що ракета досягла цілі (підтвердження ураження). В свою чергу, таке підтвердження дає ворогу зрозуміти, що шлях, котрий пролетіла ракета, є безпечним для неї. Адже, більшість ракет летить не прямолінійно з точки А в точку Б, а мають складний маршрут у вигляді ламаної лінії, котра містить до п’яти точок довороту. Базуючись на відомостях про знайдений безпечний ракетний коридор, окупанти на його основі прокладають маршрути до нових об’єктів в глибині території України. Інакше кажучи, ваша публікація в мережі Інтернет сьогодні, може стати причиною прильоту в сусідній населений пункт завтра.

     Прикро те, що секретну інформацію окупантам допомагають отримувати патріотично налаштовані українці.

     – Вже декілька днів у всесвітній мережі спостерігаю дописи та фото нещодавно враженого об’єкту з підписами сповненими ненависті: «ворог знищив черговий ХХХ… ось справжнє обличчя «Рузького міра»… ХХХ був центром життя населеного пункту/ я там працювала і тд.тп.». Проблема в тому, що публікуючи в мережі Інтернет подібні фото та інформацію, навіть з найпатріотичнішими підписами, ви …. допомагаєте окупантам нищити нашу країну, – наголошує посадовець. – Замисліться, заради чого ви це робите? Хайп? Вподобайки? Кількість підписників? За компанію? Можливо, ваша публікація вилікує травмованих та відновить зруйноване?

     – Друзі, небезпека від таких дописів в рази більша за їх користь. Подібними публікаціями ви завдаєте суттєвої шкоди обороноздатності країни!

     Євген Євтушенко наполегливо закликав видалити такі публікації з особистих акаунтів соціальних мереж та не робити їх надалі. Це важливо для нашої Перемоги!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11