Соціальна допомога дітям, батьки яких не беруть участі в їхньому житті: хто має право і як розрахувати

Українські діти, які виховуються одним з батьків і позбавлені матеріальної підтримки від іншого, мають право на допомогу від держави. Сума її нарахування залежить від віку неповнолітнього і майнового стану родини, в якій він виховується. Давайте докладніше розбиратись в цьому актуальному питанні.

Тимчасова допомога призначається на дітей до 18 років у таких випадках:

  • відомості про одного з батьків (платника аліментів) внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;
  • стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано недієздатним, або він перебуває на строковій військовій службі;
  • місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Розмір тимчасової матеріальної допомоги дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї. У розрахунок береться дохід на одну особу за попередні 6 місяців.

Шість місяців  – це два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги. Наприклад,  для осіб, яким визначається право на допомогу з березня 2023 року, враховуються доходи за IIIIV квартали 2022 року (липень-грудень).

З 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років в Україні становить – 2272 грн, віком від 6 до 18 років – 2833 грн.

Для призначення тимчасової допомоги подаються такі документи:

  • заява за формою;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • декларація про доходи та майновий стан;
  • рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;
  • довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;
  • довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;
  • повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

Заяви на призначення тимчасової державної допомоги з необхідним пакетом документів подаються:

  • до управління праці та соціального захисту населення;
  • до Центру надання адміністративних послуг.

Приклад розрахунку виплати на дитину: сім’я складається з двох осіб – безробітна мати та дитина 13 років. Мати розлучена, аліменти на утримання дитини від колишнього чоловіка не отримує. Перебуває на обліку в центрі зайнятості і має дохід 6000 грн за 6 місяців. Тобто середньомісячний дохід сім’ї складає 1000 грн. Дохід на 1 особу – 500 грн. Дана сім’я має право на отримання допомоги по несплаті аліментів. Її розмір складає 2333 грн. (2833 грн мінус 500 грн).

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11