Як вберегти оселю від пожеж: поради фахівців

На цьому постійно наголошують фахівці ДСНС. Саме тому рятувальники регулярно влаштовують профілактичні заходи, головною темою яких стає важливість дотримання правил пожежної безпеки саме в наших домівках. Адже статистика свідчить про те, що у житлових приміщеннях загоряння виникають значно частіше, ніж у громадських та виробничих будівлях.

Так, нещодавно до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про займання квартири в багатоквартирному житловому будинку міста Зеленодольськ Криворізького району. Після прибуття до місця події рятувальники встановили, що з вікна квартири на другому поверсі виходить їдкий дим. Вогнеборці одразу ж розпочали гасіння пожежі. Та, на превеликий жаль, вогонь не тільки пошкодив домашнє майно на площі 3 кв.м, але й став причиною загибелі двох мешканців квартири. Наразі всі обставини пожежі з’ясовуються.

За словами рятувальників найчастіше причинами пожеж у побуті є несправність печі, газових та електроприладів, що мають пошкодження. Їх аналіз доводить, що значна частка займань виникає через порушення правил пожежної безпеки, несправність електромережі чи електропобутових приладів. Ось чому, щоб уникнути сумного сценарію та не наражати на небезпеку себе та оточуючих, необхідно завжди перевіряти справність електромережі та запобігати її перенавантаженню.

Рятувальники закликають громадян неухильно дотримуватися елементарних правил безпечного користування електрообігрівальними приладами та пічним обладнанням. Які ж це правила? Розглянемо більш детально.

Правила щодо використання електрообігрівальних приладів наступні:

  • Дозволяється користуватися тільки справними електроприладами;

  • Не можна вмикати одночасно велику кількість електроприладів. Від цього перегріваються проводи і може виникнути пожежа;

  • Не слід залишати електроприлади на тривалий час без нагляду;

  • Забороняється накривати білизною, папером тощо працюючі електрорадіатори;

  • Небезпечно виготовляти саморобні нагрівальні прилади, особливо великої потужності, на яку звичайно не розрахована електромережа квартири чи будинку;

  • Не можна використовувати електричні прилади не за призначенням або користуватися ними, попередньо не ознайомившись з інструкцією.

Під час використання пічного опалення заборонено:

  • Залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними дітям;

  • Користуватися печами, які мають тріщини;

  • Розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;

  • Сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

  • Застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини; розміщувати меблі ближче одного метра до печі;

  • Не закривати вентиляційні решітки і не заклеювати кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади.



Дотримуючись цих нескладних правил, можна вберегти своє життя і майно від нищівної сили вогню. Але якщо пожежа все ж сталася, то фахівці ДСНС радять у жодному разі не панікувати, а терміново викликати пожежно-рятувальний підрозділ за номером «101».

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11