В Україні вирішили запровадити цифрові гривні. В чому переваги електронних грошей?

     Протягом року в Україні відбувся стрімкий ривок у сфері цифровізації. Це стосується усіх державних послуг, які можна отримати за допомогою зручних онлайн-сервісів. Не винятком стала і фінансова складова держави. Ще у вересні 2021 року Нацбанк України запустив проєкт «Е-гривня», щоб запровадити в країні цифрову гривню. Вона виконуватиме всі функції звичайних грошей – готівкових та безготівкових. Нині впровадження цифрової гривні прискорюється, тож не виключено, що вона з’явиться в Україні вже у 2023 році.

Що таке е-гривня?

      Це електронна форма національної валюти України. Е-гривня є фіатною валютою (долар, гривня, фунт), яку можна буде обміняти на готівкові або безготівкові активи у співвідношенні 1:1.

      – Розробка та впровадження е-гривні може стати наступним кроком еволюції платіжної інфраструктури України, сприятиме цифровізації економіки, подальшому поширенню безготівкових розрахунків, зменшенню їх вартості, зростанню рівня їх прозорості й підвищенню довіри до національної валюти загалом,зазначив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Як будуть використовуватися цифрові гроші?

    • Для здійснення соціальних виплат, отримання зарплат чи навіть оплати комунальних послуг;
    • для обміну та інших операцій з віртуальними активами;
    • для здійснення транскордонних платежів.

Е-гривня зміцнить економічну безпеку держави

      Цифрові гроші виконуватимуть ті самі функції, що й звичайні гривні. Однією із цілей їх впровадження є економічна безпека держави. Завдяки блокчейну транзакції стануть прозорими, що допоможе боротися з корупцією та незаконним відмиванням коштів.

     Передбачається, що цифрова гривня допоможе подальшій цифровізації економіки України та сприятиме еволюції платіжної інфраструктури.

     НБУ також планує представити е-гривню на ринку віртуальних активів у криптовалюті.

Переваги цифрової гривні

     Експерти наголошують, що ключовим у введенні цифрової гривні є те, що вона може збільшити рівень інклюзії фінансових послуг.

    1. Така гривня буде доступною тим верствам населення, які живуть у віддалених регіонах, де немає відділень банків. Це дозволить отримувати різноманітні фінансові послуги.
    2. Цифрова гривня може зменшити кількість фізичної гривні, що дозволить зекономити кошти на емісії, переведенні, створення нових банкнот тощо;
    3. Транзакції цифрової гривні можуть стати більш ефективними, швидкими й дешевшими, ніж традиційні банківські.

     Крім того, Нацбанк може одночасно поповнювати рахунки тим своїм клієнтам, хто має гаманці з цифровою гривнею.

     Цифрові валюти не замінять усі традиційні способи розрахунків. Електронна та безготівкова гривні доповнюватимуть одна одну з користю для держави.

Для впровадження е-гривні необхідно опрацювати проблемні питання

      Попри усі переваги проблемою у впровадженні може стати те, що це зовсім новий інструмент. Для його освоєння знадобиться певний час.

      Також, запровадження такої гривні потребує змін у законодавчій базі України.

      До того ж вся цифрова структура може бути вразливою до кібератак.

      Щодо приватності, незрозуміло, ким збиратиметься та перероблятиметься персональна інформація клієнтів.

     Впровадження цифрової національної валюти, на думку урядовців, сприятиме розвитку економіки. Сподіваємось, це ще й спростить здійснення платіжних операцій для українців, дозволить швидко і зручно отримувати фінансові послуги.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11