У Покрові відкриваються «Класи безпеки»

     Актуальні питання воєнного стану: «Що робити у випадку пожежі?», «Як надати першу домедичну допомогу?», «Як поводитись з вибухонебезпечними предметами?». Про все це підростаюче покоління дізнається у спеціальних «Класах безпеки» в межах реалізації всеукраїнського проєкту Міністерства освіти і науки України. Функціонують такі осередки й у Покрові. Про це повідомляє прес-служба міського голови.

     За інформацією Нікопольського районного управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області, на базі навчальних закладів Нікопольського району створено вже 4 «Класи безпеки». Державна служба з надзвичайних ситуацій надає допомогу щодо укомплектування класів інформаційними плакатами, муляжами та манекенами.

     – Війна в Україні внесла великі корективи в життя нашого народу. Наразі найважливішим викликом сьогодення є безпека людей та навчання їх діям у випадку надзвичайних – наголошують рятувальники.

     У «Класах безпеки» дітей навчають правилам пожежної безпеки, безпечної поведінки вдома та на вулиці, на водоймах, діям у разі виникнення радіаційної. Школярів навчають алгоритму дій при виявленні вибухонебезпечних та підозрілих предметів, вивчають номери телефонів екстрених служб для їх виклику у разі потреби.

      Крім того, у «Класах безпеки» представники нацполіції проводять уроки з правил дорожнього руху: вивчають дорожні знаки, види транспортних засобів, сигнали світлофора, місця для безпечного переходу дороги тощо.

     Медичні працівники проводять практичні заняття, темою яких є надання домедичної допомоги постраждалим, дії при зупинці дихання і серцевої діяльності методом штучної вентиляції легень, варіанти тимчасової зупинки кровотечі – накладання кровоспинного джгута, використання різних типів закруток, дії при опіках різних ступенів тяжкості.

      Рятувальники ДСНС акцентують, що створення і функціонування «Класів безпеки» сприятиме розвитку та систематичній підготовці молоді, допоможе запобігати виникненню надзвичайних ситуацій та посилити безпеку людей.

     У Покрові наразі відкрито два «Класи безпеки». Перший запрацював наприкінці січня цього року в КЗ «Гімназія №4».

      — У нашому закладі відкрито «Клас безпеки», в якому учні набувають знання, вміння і навички поводження себе в різних життєвих ситуаціях. Недагоги працівники працюють у тісній співпраці з Державною службою з надзвичайних ситуацій, національною поліцією та працівниками медицини, – розповідає директор гімназії №4 Світлана Главацька.

     У закладі для здобувачів освіти проводитимуть пізнавальні уроки безпеки під гаслом «Твоя безпека – у твоїх руках!». В кабінеті створено 6 осередків: для показу навчальних відео-матеріалів та повчальних мультфільмів, пожежної та мінної безпеки, домедичної допомоги та з безпеки життєдіяльності. Також є осередок психологічного розвантаження, де діти можуть навчитися позбуватися тривожних станів, покращити свій настрій та стати більш стресостійкими.

     – В цьому кабінеті є всі необхідні матеріали, речі та дидактичний матеріал, такі як: експонати, макети, дидактичні ігри, настільні ігри, лепбуки, розмальовки, лабіринти, загадки, вірші, плакати, постери, буклети, інструктажі, алгоритми дій, QR-коди для швидкого та зручного знаходження інформації та багато іншого. Також є навчально-ігровий набір «Супер команда проти мін» від міжнародного дитячого фонду ЮНІСЕФ, який надав нам і навчальну гру «Підказки в надзвичайних ситуаціях» та набір загадок на тему мінної безпеки, – розповідають на офіційному сайті гімназії №4.

     На урочистому відкритті першого у Покрові «Класу безпеки» червону стрічку перерізали начальник управління освіти виконавчого комітету Покровської міської ради Ольга Матвєєва та заступник начальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Нікопольського районного управління ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області, підполковник служби цивільного захисту Михайло Гнатів.

     Перший інтерактивний «Урок безпеки» педагоги закладу провели разом з рятувальниками. Діти в ігровій формі повторили та дізнались нових правил безпеки, ознайомилися з принципами та алгоритмом надання домедичної допомоги. Випробували на собі техніки зняття м’язової напруги та тривожності. На згадку учні отримали в подарунок папку з розмальовками, саморобками, лабіринтами, пам’ятками, а також солодкі призи від педагогів та рятувальників.

     – Діти залишилися дуже задоволеними та, звісно ж, обізнаними. А це і є головною метою проєкту! Ми будемо працювати за ради миру та України! – зазначають у гімназії №4.

      Колектив закладу опанував навчальний курс «Мінна безпека» та курс «Життєстійкість молоді в умовах криз» та мають відповідні сертифікати. Педагоги Олена Сапун та Юлія Оніщенко додатково пройшли навчання за програмою, розробленою психологами та науковцями Норвегії та Великобританії «Діти та війна. Навчання технік зцілення», яка покликана прищепити дітям навички, які допоможуть позбутися психологічних проблем внаслідок війни та насилля.

     Все це допоможе здобувачам освіти не розгубитися у разі виникнення надзвичайних ситуацій та діяти правильно аби врятувати себе та ближнього у разі небезпеки.

     Також в останній день зими, 28 лютого, відбулося урочисте відкриття спеціально обладнаного кабінету у стінах ліцею №9. Цікавинкою заходу стала презентація одягу та спорядження героїв-рятувальників.

     Вчитель основ здоров’я Людмила Сіліненко провела урок-знайомство «Твоя безпека». Окрім знайомства з правилами, діти виконали патріотичну руханку та виготовили «коктейлі безпеки».

     Практичний психолог закладу Олена Улько провела для учнів та гостей хвилинку психологічної релаксації.

     Присутній на заході Інсайдер провів інспектування готовності класу щодо його функціональних можливостей та нагородив відзнакою «Рекомендовано».

     Володіти базовими навичками з безпеки на випадок різних надзвичайних ситуацій дуже важливо, а в умовах війни їх актуальність зростає. Завдяки ініціативі Міністерства освіти і науки за підтримки рятувальників, педагогів та батьків, наші діти зможуть здобути знання, які рятують життя.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11